ZDRAVKOVOJ VLADI SLEDI "OSVEŽENJE"?! Crnogorsku izvršnu vlast očekuje rekonstrukcija, ali prvi čovek ostaje na svom mestu

M. SEKULOVIĆ

10. 06. 2021. u 08:38

POSLE odbijanja premijera Zdravka Krivokapića da u Beogradu potpiše Temeljni ugovor sa SPC, sutradan je stigla "pretnja" iz DF, odakle je saopšteno da Vlada nema njihovo poverenje, a potom su usledile i nove optužbe na račun izvršne vlasti, tako da se u jednom trenutku naivnima učinilo da je Crna Gora nadomak pada Vlade ili novih izbora.

Foto Demokrate

Međutim, traženje oproštaja od mitropolita Joanikija i tvrdnja premijera da će biti potpisan Temeljni ugovor, dovela je do blaže retorike iz redova DF, a juče je definitivno gotovo potvrđeno da će umesto izbora uslediti rekonstrukcija Vlade, ali i da će njen premijer i dalje biti Zdravko Krivokapić.

Premijer Zdravko Krivokapić smatra da je rekonstrukcija Vlade jedna od opcija ukoliko njegova inicijativa za razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića ne dobije većinu u Skupštini Crne Gore.

- Da li će biti rekonstrukcije - videćemo. Sve opcije su tu. Ali ako imate samo jednu opciju, onda ne treba da igrate na tu opciju. Nama u ovom trenutku nedostaje zakon o Vladi.

Da ga imamo, ovi problemi bi bili vrlo jednostavno razrešeni - smatra Krivokapić.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić smatra da se definitivno mora razgovarati - i unutar parlamentarne većine, ali i da predstavnici te većine i Vlade razgovaraju.

- Demokrate će biti partner u tom procesu ako premijer Zdravko Krivokapić i Vlada procene da je Vladi potrebno "osveženje" - kazao je Bečić.

- Ako premijer i Vlada smatraju da je potrebno "osveženje", da treba osnažiti Vladu i rešiti otvorena pitanja - vidimo da su neka kadrovska pitanja već otvorena - bićemo partner i podržaćemo taj proces. Demokrate daju podršku Vladi i svemu onome što su obećali građanima 4. decembra, kad je ona izabrana.

Foto D. Milovanović

Bečić je pre nekoliko dana u jeku uzavrelih političkih strasti u Crnoj Gori kazao: "Premijer Zdravko Krivokapić ne treba da podnese ostavku, ima podršku Demokratske Crne Gore, ističući da svako ima pravo da testira Vladu".

O rekonstrukciji Vlade posle podrške koju su joj dali prošle nedelje, iz usta poslanice Božene Jelušić, čulo se da o eventualnoj rekonstrukciji može biti govora tek posle usvajanja budžeta, što je "gotova stvar", nakon izjave Milana Kneževića, jednog od lidera DF, koji je bio nedvosmislen i rekao da će glasati za budžet, čak i ako njihovi amandmani ne budu usvojeni.

- Ima nekoliko varijanti izlaska iz političke krize - rekonstrukcija Vlade, izbor nove izvršne vlasti i vanredni izbori. Najbolje rešenje bilo bi da dođe do dogovora o rekonstrukciji aktuelne vlade - kazao je Knežević.

-Rekonstrukcija Vlade podrazumeva ulazak političkih predstavnika iz parlamentarne većine u izvršnu vlast, ali i da premijer ostane Zdravko Krivokapić. Za njegovo dobro smatram da je dobro da dođe do rekonstrukcije, jer trenutni Krivokapićev kabinet, čast izuzecima, liči na situaciju poslije cunamija.

U SVAKOJ VLASTI I MANjINE

MANjINE treba da budu deo svake vlasti u Crnoj Gori - i na lokalnom i na državnom nivou - bez obzira na to ko bio na čelu vlasti. To je potrebno za jačanje građanske Crne Gore i građenje mostova saradnje i pomirenja u Crnoj Gori - napomenuo je Bečić u razgovoru sa liderom Force Nazifom Cunguom i poslanikom te partije Gencijem Nimanbeguom. - Da li će najave o rekonstrukciji Vlade koje imamo i sa strane parlamentarne većine i sa strane Vlade, otvoriti mogućnost da razgovaramo o tome da li treba koristiti svaku narednu priliku da se pokuša da manjinske partije ili deo njih postanu deo vlasti - smatram da treba.

MEDOJEVIĆA VIDI U VLADI

KNEŽEVIĆ bi voleo da Medojević uđe u tu vladu, jer bi svojim znanjem i političkim iskustvom, kako kaže, značajno doprineo njenom radu. Ovim je Knežević samo podgrejao govorkanja o tome da je Medojevićeva ostavka na mesto poslanika uvod u njegov ulazak u Vladu, koju je žestoko kritikovao od samog formiranja pa do trenutka podnošenja ostavke.

Pogledajte više