SPREMAN NOVAC ZA TOPLIFIKACIJU: Rovčanin saopštio dobre vesti Pljevljacima, na potezu lokalna samouprava

M. D.

03. 06. 2021. u 00:38

IZVRŠNI direktor Elektroprivrede Crne Gore, Nikola Rovčanin kazao je da kompanija na čijem je čelu ima spremno 2,5 miliona eura, za poslove vezane za toplifikaciju grada na Breznici, ali da se čeka lokalna uprava da obavi svoj deo posla.

Foto: EPCG

Rovčanin je gostujući na RTV “Pljevlja” kazao da lokalna uprava u Pljevljima, iz njima znanih razloga, nije ništa učinila po ovom pitanju, jer u Kapitalnom delu opštinskog budžeta nema stavke o izgradnji toplovoda, osim izdvajanja sredstava za eksproprijaciju za toplovod TE Pljevlja-Milet bašta u iznosu od 100 hiljada eura.

- Potreban je projekat, tenderi i izvođač kako bi se počelo sa radovima. EPCG je, kako sam ja vidio  predvidela, da izdvoji 2,5 miliona eura za toplifikaciju, da se od izvora toplotne energije dovede toplovod do grada. Dakle 2,5 miliona planirano je da se izdvoji za tu glavnu žilu do grada, a onda bi nakon toga bilo dalje račvanje-kazao je Rovčanin.

Prema njegovim rečima, možda je jedan dio infrastrukture urađen u centru grada, ali oni  od lokalne uprave, traže projekat i traže izvođača.

- Novac za ovu glavnu liniju, koja je značajna je spreman. Ukoliko lokalna samouprava uradi svoj dio posla odmah će i dobiti taj novac. Za nas to nije nikakav problem. Dakle, očekujemo ubrzanje na tom planu-kazao je Rovčanin i objasnio da je predhodno rukovostvo EPCG napravilo dinamiku uplata po godinama.

Prema tom planu za 2021. godinu bilo je previđeno 500.000 eura, naredne još toliko…

Rovčanin je istakao da će ekološkom rekonstrukcijom Termoelektrane Pljevlja, najseverniji grad u državi dobti, jedan uređen objekat koji, kada je u pitanju zaštita životne sredine, neće biti u zagađivač po međunarodnim ekološkim standardima.

– Ovdje će se ući u zonu komfora kada je u pitanju vazduh. Znate da je 2009. godine, na dimnjaku Termoelektrane Pljevlja urađano elektrofiltersko postrojenje. To je takođe bila jedna značajna investicija, ali ta investicija nije bila dovoljna. Sada je neophodno uraditi osam faza u okviru ekološke rekonstrukcije. Pored toga što će Pljevlja dobiti postrojenje koje će odgovoriti međunarodnim standardima kada je u pitanju emisija zagađenosti, biće u međuvremenu završen Maljevac kao jedna zelena površina, jedna nova pluća grada. Takođe grad će dobiti izvor za toplifikaciju - zaključio je Rovčanin.

Pogledajte više