JEDINI U EVROPI BEZ BUDŽETA! Crna Gora ušla je u šesti mesec privremenog finansiranja javne državne uprave

M. SEKULOVIĆ

02. 06. 2021. u 08:38

JEDINO Crna Gora u Evropi nema budžet!

Foto Arhiva

Ovo je juče izjavio poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević, koji je naglasio da su upozoravali na rizike privremenog finansiranja, da će to ugroziti funkcionisanje institucija i da štetu trpe građani i privreda, a povodom činjenice da je javna državna uprava ušla u šesti mesec privremenog finansiranja, jer nije usvojen predlog zakona o budžetu za ovu godinu, koji je juče i zvanično trebalo da počne da se primenjuje. Shodno zakonskoj proceduri, Vlada Crne Gore će biti prisiljena da ponovo piše amandman i da odredi novi rok za stupanje Zakona o budžetu ovu godinu.

Zašto budžet nije usvojen, pitanje je koje bi posle svakodnevnih varnica između premijera

Zdravka Krivokapića i poslanika DF bilo neumesno postavljati. Naime, posle stava Demokratskog fronta da neće glasati za predlog budžeta dok Skupština ne usvoji tužilačke zakone, što je urađeno pre desetak dana, rasprava o predlogu budžeta završena je 20. maja, ali, iz najjače članice vladajuće koalicije u Crnoj gori stigao je zahtev za novim konsultacijama sa premijerom, o gorućim pitanjima - prolongiranju popisa stanovništva, obezbeđenju novca za naknade majkama, a potom je usledio Krivokapićev let u Beograd i odbijanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, pa je došlo čak dotle da u DF ustvrde da premijer više nema podršku ove političke grupacije!

- Očekivao sam od Krivokapića da inicira razgovor između čelnika vladajuće koalicije. Razgovori su neophodni. Očekivao sam od premijera da razgovaramo, jer ovako predložen budžet teško može dobiti našu podršku, a sve što se desilo sa Temeljnim ugovorom ide u pravcu da je neophodno da dođe do razgovora u parlamentarnoj većini - kazao je jedan od lidera DF Milan Knežević.

NESPOSOBNI POSLANICI

- VLADA će pomoći proizvođačima mleka i neće dozvoliti da iko od njih propadne. Veliki problem predstavlja to što budžet još nije usvojen - smatra ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, koji je za neusvajanje budžeta okrivio sve poslanike ustvrdivši da su nesposobni!

Zbog neusvajanja budžeta, kako tvrdi ministar finansija Milojko Spajić, najboljeg u istoriji, koji je transparentan, i u kom nema smanjenja penzija, plata, socijale, u Crnoj Gori trpe mnogi. Nesumnjivo najviše poljoprivrednici, jer je državni budžet osnova za agro budžet i mere podrške poljoprivredi. Ništa manje teško nije u Upravi policije, koja nije mogla da plati rate za službena policijska vozila kupljena na lizing, pa je morala da ih vrati, a nema se novca ni za benzin, pa su saobraćajne patrole redukovane. Uprava za javne radove zbog neusvajanja budžeta ne može da započnu nove i da završe neke ranije započete kapitalne projekte...

- Iako ne postoji zakonsko ograničenje trajanja privremenog finansiranja, ipak je prevršena mera. Da li zbog političke neodgovornosti dela parlamentarne većine mora da stane život svih građana? Ta agonija mora da prestane - smatra poslanica Demokrata Zdenka Popović, koja ističe da ako se poštuje izborna volja građana, onda se moraju poštovati strateški dokumenti koji znače normalno funkcionisanje države i njenih građana, a takav dokument je i budžet.

- Ako kolege iz parlamentarne većine, koje prilikom rasprave o budžetu u načelu nisu imale neke značajnije primedbe sada opstruiraju usvajanje, čime građani postaju taoci političkih igara, neka javno saopšte šta je razlog neusvajanja budžeta i neka daju odgovor na pitanje - kada će institucije sistema i građani početi normalno da funkcionišu.
 

Pogledajte više