ZA ČASNE DIREKTORE ĆE BITI MESTA: Vesna Bratić, ministarka prosvete, o smenama na vrhu obrazovnih ustanova

V. KADIĆ

01. 06. 2021. u 08:38

DIREKTORI crnogorskih škola koji su obrazovne ustanove zloupotrebili u političke svrhe, trebalo bi sami da podnesu ostavke ne čekajući da se to dogodi u skladu sa zakonom. Dobro bi bilo da se sami povuku i tako pokažu da im je stalo do etičnosti, odgovorila je juče Vesna Bratić, ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta u crnogorskoj Skupštini na poslaničko pitanje Marka Milačića iz Prave Crne Gore da prokomentariše optužbe da li sledi seča u obrazovnom sistemu, kako to tvrde iz aktuelne opozicije - bivšeg režima Mila Đukanovića.

Foto Skupština CG

- Direktori koji su posao radili profesionalno i stručno nema potrebe da se plaše revanšizma. Takvi su, nažalost, retki jer su mnogi više koristili tu funkciju da pored imena upisuju krstiće za DPS, SDP, SD - odgovorila je Bratićeva, dodajući da će sprovesti smenu direktora javnih ustanova u zemlji. - Ne bi trebalo da čekaju silu zakona već da sami podnesu ostavke. Imenovanje novih direktora javnih ustanova obaviće se bez izuzetka, bez partijske knjižice u konkursnoj dokumentaciji. Naravno, onda neće biti ni smetnja ukoliko se ne bude mahalo njome, pod uslovom da su primarni adekvatno obrazovanje, struka, profesionalnost i spremnost da se interes javne ustanove i potreba unapređenja obrazovnog sistema stavi ispred svakog drugog interesa. Izbor direktora javnih ustanova, možete biti sigurni, biće realizovan u zakonskom roku, ali ne kao cunami revanšizma. Dosadašnji direktori javnih ustanova koji su na te pozicije dolazili na osnovu transparentnih komparativnih prednosti koje su iskazali i koje su u stanju i dalje da iskažu, mirno mogu da spavaju.

S druge strane, kako je rekla, svi oni koji su vođenjem svakojakih partijskih spiskova i evidencija "ponižavali svoju profesiju prosvetnog radnika, ne bi trebalo da čekaju da osete silu ovog zakona, već bi im najpametnije bilo da sami podnesu ostavke".

- To bi im bila prilika za, kako takvu, aboliciju i priliku da makar pokažu da su sačuvali nešto od etičnosti, pa bi im bilo mouće i oprostiti. Jer, to što se radilo u resoru prosvete, nemoguće je zaboraviti, a na to će nas još dugo podsećati posledice cunamija koji bi, sada, nama hteli da spočitaju - navela je ministarka Bratić.

NIŠTA VAM NIJE SVETO

NA tvrdnje ministarke Bratić da opoziciji nije ništa sveto, reagovala je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, koja je kazala da je to velika uvreda.

- Za nas je sveta država Crna Gora, a za vas ništa nije sveto. A neka nam ministarka odgovori na pitanje, koje je partije bila član, kad je mimo svih procedura kao privilegiju dobila crnogorsko državljanstvo? Neće nas ovde niko vređati, je li vam jasno - kazala je Draginja Vuksanović Stanković.

Pogledajte više