PREDŠKOLCIMA PO 30€, A ĐACIMA BESPLATNE KNJIGE: U Skupštini CG izglasane izmene i dopune Zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti

I. D. STOJADINOVIĆ

29. 05. 2021. u 08:20

SVA deca predškolskog uzrasta će od oktobra primati dečji dodatak od 30 evra mesečno, a svi osnovci imaće pravo na besplatne udžbenike zahvaljujući izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti koje je usvojila Skupština Crne Gore.

Foto Skupština.me

Za izmene zakona glasalo je 41 poslanik iz parlamentarne većine, dok opozicionari nisu dali podršku izmenama, jer smatraju da su deca starija od šest godina njima diskriminisana.

Poslanici Socijaldemokrata, koji u periodu kada su bili na vlasti nisu dozvolili ni da dečji dodatak dođe na dnevni red Skupštine, sada su tražili da dodatak dobiju sva deca koja su iz socijalno ugroženih porodica, ali njihov amandman nije dobio potrebnu većinu.

Za dečji dodatak postojaće ograničenje za broj dece iz iste porodice koja imaju pravo na njega, ali je taj broj umesto prvobitno planiranih tri, usvajanjem amandmana povećan na pet.

PODRŠKU DOBILE I KAZNE

SKUPŠTINA je usvojila izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, pa će od sada inspektori imati pravo da u slučaju nepoštovanja epidemioloških mera, zatvore privredne objekte na tri dana, a u slučaju ponavljanja i do 30 dana. Zakon predviđa i povećanje novčanih kazni, te je za nenošenje maske kazna od 30 za pojedince do 30.000 evra za preduzeća.

Zakon predviđa da dodatak dobijaju i deca rođena kao dvojke ili trojke, bez obzira na broj dece u porodici. Udruženje "Roditelji" je tražilo da se u potpunosti izbegnu takva ograničenja, kako bi se sprečila diskriminacija na osnovu broja dece u porodici.

OLAKŠICE Školske knjige, Foto GP URA

Skupština je usvojila i predložene izmene Zakona o opštem obrazovanju i Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kojim je predviđeno da od naredne školske godine svi učenici osnovnih škola dobiju besplatne udžbenike.

- U tekućoj školskoj godini u Crnoj Gori ima 68.506 učenika osnovnih škola. Efekat uticaja ovog predloga zakona na budžet države su izdaci u visini od oko četiri miliona evra - navodi se u predlogu usvojenog Zakona.

MINIMALAC

USVOJENE su i izmene Zakona o radu koje predviđaju povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 evra, ali i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana, koji će stupiti na snagu po hitnom postupku. Zeleno svetlo Skupštine dobile su i izmene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, te izmene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim se dobio prostor za smenu direktora svih škola.

Iz vladajuće većine zadovoljni su usvojenim izmenama, te navode da su one velika pobeda za sve u Crnoj Gori.

- Dan u kojem se i vašim glasom uvede dečji dodatak za sve predškolce i obezbede besplatni udžbenici za sve osnovce, kao i poveća iznos minimalne zarade i povećaju staračke naknade, jedan je od dana koji vas podseti zašto ste uopšte ušli u politiku - poručio je predsedni Skupštine Aleksa Bečić nakon usvojenih izmena.

Usvajanjem novih zakonskih odredaba zadovoljan je i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

- Nama je ovo samo korak ka ulaganju u najvažnije - decu - kazao je ministar.
 

Pogledajte više