REZOLUCIJA O SREBRENICI USMERENA PROTIV SRBA: Poslanik DF Jovan Vučurović o posipanju pepelom DPS satelita i političkih piljara

V. K.

24. 05. 2021. u 16:46

POSLANIK Demokratskog fronta Jovan Vučurović je prokomentarisao najavu usvajanja rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici od strane parlamenta Crne Gore.

Foto: V. Kadić

- Ta takozvana rezolucija je usmerena protiv srpskog naroda, ali služi i za dnevno političke potrebe DPS i satelita, i zaista je neodgovorno žrtve koristiti u tu svrhu. Međutim, to su stranke koje su zavisile od nepotizma, privilegija, klijentelizma, korupcije, i nakon gubljenja vlasti nestala je mogućnost da i dalje na taj način funkcionišu i maltretiraju narod, pa su procenili da kroz teme koje podstiču omraze i podele mogu i dalje  da budu primećeni na političkoj sceni. Smatram da URA nije trebala da im daje priliku za ovu raspravu i da glasa za jednu takvu rezoluciju, ali to je stvar njihove procene. U Srebrenici se nije dogodio genocid, već zločin kakvih je bilo na svim stranama u tom krvavom sukobu. Može se izglasati stotinu ovakvih rezolucija, ali se istina ne može poništiti, a Srbe niko i nikad ne može predstaviti kao genocidan narod, jer smo mi među onim narodima koji su najviše stradali u prošlom veku, a koji su pobednici u oba svetska rata. Nismo dali 1992. godine da nam se ponovi 1941. godina, i u odbrambeno-otadžbinskom ratu smo uspeli da pružimo veličanstven otpor i stvorimo našu Republiku Srpsku. To nam niko ne može oduzeti, iako pokušavaju sa raznih strana, od ovih političkih piljara u Crnoj Gori u vidu DPS i satelita do esktremističkih krugova u Sarajevu - kaže za „Novosti“ Vučurović.

Predlog nove rezolucije o Srebrenici parlamentu je podnela grupa poslanika među kojima su pripadnici opozicione Bošnjačke stranke, DPS-a i SDP-a, koje su bile na vlasti u proteklih 30 godina.

Predlogom rezolucije se traži "najoštrija osuda genocida u Srebrenici", potvrda da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata u kojem je, kako se navodi, preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti, što i dalje nije utvrđeno nezavisnim istragama.

Predlogom rezolucije, koji je objavljen na zvaničnom skupštinskom portalu, traži se zabrana javnog negiranja "postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici".

Verovatno najzanimljivije je da će u Crnoj Gori 11. juli biti proglašen "Danom sećanja na žrtve Srebrenice".

Pogledajte više