PRAŠINA NAD GNEZDIMA BELOREPANA: Na području Bare Reva u naselju Krnjača, počela izgradnja postrojenja za preradu građevinskog otpada

A. VOJINOVIĆ / M. STANOJKOVIĆ

08. 05. 2021. u 14:23

BRUJANjE kamiona sa šutom i prašina koja se digla u bari Reva u Krnjači uzbunila je žitelje leve obale Dunava, ali i stanište raznolikog biljnog i životinjskog sveta, posebno gnezda orla belorepana.

Foto I. Marinković

Pre oko mesec dana počelo je nasipanje terena za preradu građevinskog otpada, koji JKP "Gradska čistoća" gradi baš u prirodnoj oazi. Kako objašnjavaju u preduzeću, reč je o mobilnom postrojenju u skladu sa uslovima koje su odobrile nadležne instituciije i na osnovu privremene građevinske dozvole.

Foto I. Marinković

Kako su se juče uverili reporteri "Novosti", radovi na nasipanju terena su se zahuktali. U samo sat vremena desetak kamiona izručilo je šut na parceli oivičenoj šumom. U jednom momentu vozilo "Beograd puta" dovezlo je asfalt, ali su ga radnici na terenu vratili, uz obrazloženje da je dozvoljeno samo odlaganje šuta i zemlje.

PROTEST ZAKAZAN ZA 16. MAJ

NA projekat za izgradnju postrojenja primedbe je, između ostalih, uložilo i Udruženje građana "Kotež", koje do danas nije dobilo odgovore na svoje žalbe. Nekoliko asocijacija sa leve obale Dunava ovim povodom najavilo je protest za nedelju 16. maja u Revi, kako bi skrenuli pažnju nadležnih.
- Zatražili smo podršku i od Opštine Palilula, iako oni nemaju nadležnost - kaže za "Novosti", Danijela Nestorović ispred UG "Kotež".

- Međutim, ni od njih nismo dobili nikakav odgovor posle sastanka. Ukazali smo da će deponija da prinudi ptice da promene stanište. Na ovom delu već je posečeno dosta šume, dok, s druge strane, svakodnevno kamioni dovoze ogromne količine šuta.

Krajem 2020. godine "Čistoća" je dala na javni uvid studiju o proceni uticaja pomenutog postrojenja na životnu sredinu, o čemu su "Novosti" pisale. U njoj je "Gradsko zelenilo" navelo da ne zahteva posebne uslove zaštite na prostoru buduće deponije. A, precizirano je i da se nalazi na 500 metara od Dunava. Iz "Čistoće" navode da za sve radove, koji se trenutno sprovode, imaju sve neophodne dozvole.

JEDINSTVENO Bara Reva je stanište velikog broja ptica, Foto I. Marinković

- Dobili smo privremenu građevinsku dozvolu od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove 21. januara, kojom se odobrava investitoru Gradu Beogradu za potrebe našeg preduzeća izgradnja pristupne saobraćajnice, platoa i separacija agregata - kažu za "Novosti", u JKP "Gradska čistoća".

- Trenutno se priprema zemljište za izgradnju mobilnog postrojenja. U toku je postupak odlučivanja o davanju saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta postrojenja za tretman, odnosno skladištenje i ponovno iskorišćavanje neopasnog otpada na lokaciji Reva, pred Sekretarijatom za zaštitu životne sredine.

Ornitologe i ljubitelje prirode zabrinula je informacija da će Revu gušiti deponija građevinskog materijala. Prema rečima ekologa iz Lige za ornitološku akciju Srbije, ovo područje je stanište oko 130 različitih vrsta ptica, od čega 100 strogo zaštićenih. Iako drobilica još nije napravljena, gomila vozila svakodnevno već istovaruje velike količine šuta i zemlje na ovoj lokaciji.

- U bari Reva nalaze se gnezda dva para orlova belorepana, koji je strogo zaštićena ptica - kaže za "Novosti", Vlada Simić, ekolog iz Lige za ornitološku akciju. - Nedavno mi je mladi orao sleteo na tridesetak metera udaljenosti, a čak sam tu video i vidru, koja se teško viđa. Sad će šut zatrpati ovu oazu. A osim toga i žitelji Krnjače, koji nemaju parkove, izgubiće dragocenu zelenu površinu. Da li zaista nisu mogli da nađu lokaciju bar kilometar dalje?

Kontrast zelenila, šarenila bilja i zone pune peska i prašine, zapljusne svakog ko sa glavnog puta skrene ka Revi. Stotinak metara dalje na bari miruju labudovi "ne znajući" da su dobili komšije.
 

Pogledajte više