OD POMOĆI, DO NAGRADE GRADA BEOGRADA: Višestruko se isplatile subvencije date domaćinima u selu Grabovac

G. NOVAKOVIĆ

27. 04. 2021. u 15:00

NA PRETHODNOM konkursu Grada Beograda, veći broj obrenovačkih poljoprivrednika aplicirao je i dobio podsticajna sredstva za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i priključnih mašina.

Foto: GO Obrenovac

Dokaz za to koliko su ovi podsticaji bili značajni jesu porodice Aleksandra Ljubojevića i Sretena Rašića iz mesne zajednice Grabovac.

Predstavnici GO Obrenovac i sekretar za privredu Milinko Veličković obišli su gazdinstva i uverili se da su sredstva otišla u prave ruke. Porodica Ljubojević pet decenija bavi se povrtarstvom, a ovo gazdinstvo dobilo je priznanje - Nagradu Grada Beograda za 2019. godinu. Kako je rekao sekretar Veličković, oni su do sada od Sekretarijata dobijali subvencije za nabavku čak tri plastenika, u kojima uspešno uzgajaju povrće, ali i lekovito i začinsko bilje.

- Više od dva hektara nalazi se pod plastenicima, a isto toliko na otvorenom. Od zeleniša gaje blitvu, zelje, luk, rotkvice, a od začinskog bilja peršun, nanu, mirođiju, ruzmarin, celer, francuski peršun, bosiljak, vlašac i origano. Njihovi proizvodi dostupni su kupcima u više od 650 objekata širom Beograda i naše zemlje. Po kvalitetu i načinu plasmana jedinstveni su u Obrenovcu - pohvalio je sekretar Ljubojeviće.

Ovo gazdinstvo ima šest stalno zaposlenih radnika, a kada je sezona, angažuju i do 50 radnika.

Njihove komšije Rašići su obnovili poljoprivrednu mehanizaciju koja će, izvesno, doprineti efikasnijoj obradi poljoprivrednih površina. Ova porodica pretežno se bavi ratarstvom i stočarstvom.

OPREDELjENO 180 MILIONA DINARA

- GRAD Beograd je poljoprivredu svrstao na visoko mesto, kada je o ukupnom privrednom razvoju reč, te su od 2016. godine subvencije namenjene poljoprivrednim proizvođačima postepeno rasle. Za ovu godinu opredeljena podsticajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje su u visini od 180 miliona dinara - kaže sekretar Veličković.

- Gazdinstvo Rašić dobilo je priliku da obnovi mehanizaciju, kupovinom četiri nove mašine, koje će biti od pomoći u daljoj obradi zemlje - istakao je zamenik predsednika GO Obrenovac Miloš Stanojević. - Nabavili su rotacioni sakupljač sena, rotacione kosačice, traktorske prskalice i valjak.

Inače, Sreten Rašić ima svega 21 godinu, i svoju budućnost vidi u ovom poslu.

Pogledajte više