ZAGAĐENJE NA ISPITU 5 DANA: Odobrena kontrola vazduha na teritoriji gradske opštine Barajevo

A. V. V.

09. 04. 2021. u 17:19

GRADSKI sekretarijat za zaštitu životne sredine odobrio je zahtev predsednika GO Barajevo Slobodana Adamovića da se na teritoriji opštine postavi privremeno merno mesto za kontrolu kvaliteta vazduha u trajanju od pet dana.

Foto Arhiva

Prvi čovek Barajeva u dopisu upućenom Sekretarijatu prošle sedmice je zatražio postavljanje privremene merne stanice između preduzeća "Junirisk" i MOST, kako bi se utvrdilo da li rad ovih firmi negativno utiče na životnu sredinu. Osim toga, Sekretarijat će razmotriti zahtev da se u Barajevu obezbedi stalna merna stanica, koja će biti u blizini ova dva objekta, a koju će uključiti u Program kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Beograda za 2022-2023. godinu.

RADOJIČIĆ: VAŽNA SPORTSKA HALA

GRADONAČELNIK Beograda prof. dr Zoran Radojičić juče je u Barajevu istakao da je izgradnja sportske hale jedan od najznačajnih aktuelnih projekta, koji će se odvijati u tri faze.

- Trenutno su u toku radovi na prvoj fazi u vrednosti 300 miliona dinara. U planu je i da se napravi sportski centar sa bazenom, što će biti važno za klubove koji će tu moći da dolaze na pripreme. Važan je i tretman otpadnih voda, zbog čega smo obišli postrojenje u naselju Gaj, koje se trenutno gradi. Vrednost tih radova iznosi 125 miliona dinara - rekao je Radojičić.

Predsednik GO Barajevo Adamović je, za "Novosti", istakao da je razgovarao sa građanima još jednom kako bi se dogovorili gde bi mogla da se smesti buduća privremena stanica za merenje zagađenja vazduha. A povodom pitanja zagađenja podršku je zatražio i od prvog čoveka Beograda, gradonačenika Radojičića.

- On je rekao da možemo da očekujemo njegovu podršku i da je zdravlje građana uvek na prvom mestu - rekao je Adamović.

Prvi čovek Barajeva je prošle sedmice uputio dopise pomenutom sekretarijatu i Ministarstvu zaštite životne sredine kako bi ispitali da li bi formiranje reciklažnog centra sa postrojenjem za inertizaciju industrijskih otpada MID-MIKS tehnologijom, koji firma "Junirisk" planira da obavlja u Barajevu, moglo da ima negativan uticaj na životnu sredinu, na šta su ga upozorili građani. Osim toga, žitelji Barajeva požalili su se i na livnicu MOST, koja se bavi topljenjem aluminijuma. Zabrinuti građani smatraju da je već došlo do zagađenja i da će ono biti još veće.

Pogledajte više