VELIKO ČIŠĆENJE KRAJEM APRILA: Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine najavljuje uklanjanje nelegalno formiranih deponija

J. D.

03. 04. 2021. u 08:51

NAGOMILANO smeće ali i istovaren otpad na napuštenim poljanama širom grada stvorili su bezbroj divljih deponija. Zvanični podaci o tome koliko ih tačno ima, zapravo ne postoje. Pojedine se uklanjaju svake godine, u akcijama prolećnog čišćenja grada, ali do jeseni ponovo osvanu na istom mestu. Za njihovo uklanjanje, koje je planirano da počne do kraja meseca, iz gradske kase ove godine je izdvojeno 10 miliona dinara.

Gomile smeća ispod mosta preko Dunava na Paliluli

Najpoznatija je svakako ona u Ulici Vuka Vrčevića na Paliluli, zatim kod FMP na Čukarici,ali i mnogobrojne duž Zrenjaninskog puta. Ima ih i u Surčinu, Rakovici, Voždovacu i uglavnom niknu na "ničijoj" zemlji, zbog čega se kazne i ne pišu, jer ne može da se utvrdi ko je vlasnik parcele koja postane smetlište.

Zbog toga, prema važećim propisima, Sekretarijat za zaštitu životne sredine ima nadležnost u saniranju divljih deponija na javnim površinama, a nadležne komunalne inspekcije Gradskih opština sprovode inspekcijski nadzor. Taj nadzor se odnosi na kontrolu zabrane istovara i ostavljanja komunalnog otpada, šuta, zemlje i slično.

- U saradnji sa Gradom uputili smo inicijativu Ministarstvu za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu da svojim zakonskim i podzakonskim aktima regulišu upravljanje otpadom, koji nastaje na gradilištu u toku izgradnje objekata - objašnjavaju nadležni iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine. - Odnosno da bude regulisano upravljanja građevinskim otpadom i adekvatnom kontrolom kretanja tog otpada, jer je primećeno da na divljim deponijama najviše ima šuta i građevinskog otpada.

Divlje deponije uklanjaju se u saradnji sa JKP "Gradska čistoća", a u akciji čišćenja tokom prošle godine uklonjeno je skoro 7.500 kubika mešovitog i internog otpada.

PANČEVAČKI MOST

NADLEŽNI ističu da kada se krene sa akcijom uklanjanja divljih deponija prva na spisku je svakako ona ispod Pančevačkog mosta. Brda smeća, šut, stari nameštaj, uništena bela tehnika i delovi rashodovanih vozila nalaze se na ovom smetlištu, koje se inače čisti svake godine.

Pogledajte više