U RITOPEKU ĆE POTEĆI DO JESENI: Potpisan ugovor, Grad ulože 50 miliona evra za vodosnabdevanje u Grockoj

J. DINČIĆ

03. 04. 2021. u 06:47

IZGRADNjA vodovodne mreže u naselju Ritopek počinje do kraja ovog meseca, a ugovor o izgradnji potpisan je u petak. Prva faza radova biće završena do novembra ove godine, kada će meštani Starog Ritopeka i dela Novog Ritopeka biti priključeni na gradski vodovod. Ovo je samo prva faza radova, jer Grad planira da u naredne tri godine uloži oko 50 miliona evra u vodosnabdevanje u ovoj opštini.

Dušica Anđelković i Ivana Pajić

Ugovor o izgradnji vodovodne mreže potpisale su Dušica Anđelković, direktorka Direkcije za planiranje i izgradnju, i Ivana Pajić, direktorka firme Lotex group, koja je izvođač radova.

- Grocka je po ovom pitanju jedna od najugroženijih opština u Beogradu, zato ćemo najpre u nižim delovima Ritopeka raditi vodovodnu mrežu dužine oko 7,2 kilometra, što podrazumeva i izgradnju rezervoara, crpne stanice i prekidne komore - rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika. - Nakon toga, do kraja godine, završićemo projektovanje za drugu fazu radova koji bi trebalo da počnu početkom sledeće godine.

Druga faza predviđa završetak više od osam kilometara vodovodne mreže. Vesić je najavio i da će za deset dana biti otvorene ponude za tender koji je vezan za nastavak realizacije projekta vodosnabdevanja Grocke, a to su odvojci za Grocku i Vrčin. Vrednost tog posla, iznosi oko deset miliona evra.

- Za Grocku ćemo uraditi oko petnaest kilometara primarne mreže, a za Vrčin još oko tri kilometara, a u okviru toga obuhvatićemo i Begaljicu. Sve će biti završeno do marta 2022. godine - najavio je Vesić.

Tender za poslednju fazu radova koja se odnosi na odvojke za Pudarce, Dražanj, Kamendol i Umčare, kao i za Živkovac biće raspisan u junu. Očekuje se da primarna i sekundarna mreža bude završene na proleće 2023. godine Reč je o osamnaest kilometara mreže, dve crpne stanice i rezervoarima, dakle o obimnijem poslu, vrednosti skoro tri milijarde dinara.

PRIKLjUČCI ZA SOPOT I MLADENOVAC

OSIM Grocke, problem vodosnabdevanja rešavaće se i u Sopotu i Mladenovcu, gde će se završiti rezervoar Rajakovac. Sve tri opštine biće priključene na gradski vodovod, što će omogućiti stabilno i kvalitetnije vodosnabdevanje.

Pogledajte više