KO DA SREDI ŠPORET NA PLIN? Na prste jedne ruke mogu se izbrojati majstori za popravku plinskih uređaja

M. STANOJKOVIĆ

29. 03. 2021. u 08:51

MAJSTORI su na glasu samo kad iskrsne neka hitna intervencija, dok u redovnim oklonostim kada uređaji rade, o nedostatku zanatlija retko se razmišlja. Nedavna havarija zbog plinske boce u stanu na Čukarici pokrenula je pitanje pravilne upotrebe, redovnog održavanja instalacija, a u ovom lancu neizostavan faktor jesu i majstori za popravku plinskih uređaja, koji u prestonici mogu da se nabroje na prste jedne ruke.

Veliki broj domaćinstava koristi plin

Kao što je to slučaj sa mnogim drugim zanimanjima gde moraju da se zasuku rukavi i zacrne ruke od posla, polako odumiru uprkos potrebi na tržištu. U prestonici prema nekim nezavničnim statistika, ima veliki broj domaćinstava koji koriste uređaje na plin. Ipak, kad zaškripi, odnosno kada se ventili istroše, do slobodnog majstora teško se dolazi.

- Godinu dana sam pokušavao da pronađem servisera koji bi mogao da mi popravi uređaj na plinsku bocu - kaže za "Novosti" Miroslav Vujičić iz Bariča. - Radio sam u građevinskoj firmi koja je koristila plinske boce na veliko i razumem se pomalo, a znam da je redovno održavanje neophodno. Jedva sam uspeo da dođem do majstora.

Kako za "Novosti" objašnjava serviser iz Novopazarske ulice, koji ovaj posao radi 12 godina, do skoro je bio jedini koji je u Beogradu radio ovaj posao, jer kako kaže, mladi neće da zamaste ruke. Zbog toga što je kolega gotovo da nema, radi i vikendom.

- Uglavnom servisiram uređaje u ugostiteljskim objektima, koji koriste friteze, šporete na plin, ali i domaćinstva širom prestonice - kaže majstor za plinske uređaje Dragan. R. - Tu ima dosta prljavog posla, jer se radi u kuhinji gde su instalacije masne, pa mladi beže od ovog posla. Ne mogu da nađem šegrta koji bi uz mene učio zanat i pomagao mi. Tek od pre koju godinu pojavili su je još dvojica, trojica majstora u gradu.

Savet koji majstor Dragan daje iz prve ruke, je da oni koji u domovima imaju ove uređaje, veliki servis moraju da rade barem na dve godine. Plinska boca, i on je saglasan retko može da sama od sebe ekslodira, već je reč o uticaju drugih faktora, ljudskog nemara ili plamena koji zapali gas koji curi, a ne primeti se na vreme.

- Creva nisu čišćenja godinama, pa dolazi do zagušenja, jer ima mnogo nečistoće - objašnjava majstor Dragan. - Osim toga, može da se dogodi da se prilikom punjenja ne zašrafi dobro boca, pa onda to može da napravi problem. Svakako, građani ne bi trebalo da sami popravljaju već da to radi stručna osoba. Ono to oni mogu da urade je da ako osete miris gasa, nikako ne nastavljaju da koriste uređaj.

DOPUNjAVANjE BOCA PROBLEM

KAKO naglašava majstor Dragan, više nije dozvoljeno da se boce dopunjavaju, već da se one zamene novim na mestima koje su za to ovlašćena. Ipak, prema njegovim iskustvima, ima dosta pumpa koje nisu specijalizovane, a rade dopunu. Naglašava da je na boci mora da bude utisnuto kad je atestirana kako bi građani imali uvid o ispravnosti.

Pogledajte više