SAČUVAĆE DOM MILANOVIĆA: Pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika naći će se i objekat u Kralja Milutina 6

M. S.

29. 03. 2021. u 06:47

OBJEKAT građen po uzoru na rimsku palatu Dorija-Pamfli, zgradu u Kralja Milutina 6, podignutu za Petra Milanovića, trgovca i člana uprave Narodne banke, stavljena je pod prethodnu zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Osim ovog objekta, zaštićene su stambena zgrada Aleksandra Obradovića u Mome Kapora i vila inženjera Mihaila Kojića.

Uzor bila rimska palata Dorija-Pamfli / Foto M. L.

Objekat u Kralja Milutina bio je vlasništvo Petra Milanovića, predratnog bankara, koji je bio jedan od bogatijih Srba u periodu pre Drugog svetskog rata, koja mu je oduzeta zajedno sa još četiri zgrade 1949. godine.

- Tadašnji vlasnik je od projektanata zahtevao da zgradu sa stanovima izvede kao vernu kopiju rimske palate Dorija-Pamfli sa početka 18. veka arhitekte Gabrijela Valvazorija, koja se nalazi u neporednoj blizini Trga Venecija - navode u Zavodu. - Iako rađena po uzoru na rimski original, arhitekta Josif Najman je u urbani milje Beograda usadio jedinstveno delo arhitektonskih i kulturno-istorijskih vrednosti.

U razmatranje za kulturno dobro i status prethodne zaštite ušla su i dva objekta arhitekte Branislava Kojića, za čiji je jedinstven ambijent bila zadužena Danica Kojić. Jedno u Žanke Stokić 36, a drugo u Ulici Mome Kapora 2.

- Stambena zgrada Aleksandra Obradovića je podignuta prema purističkom konceptu moderne, kao ugaoni dvospratni objekat s visokim prizemljem prema projektu arhitekte Branislava Kojića, a enterijer je projektovala arhitekta Danica Kojić - obrazložu razloge stavljanja pod zaštitu u Zavodu..

S druge strane, vila inženjera Mihaila Kojića je podignuta 1934. godine, a prema proceni Zavoda predstavlja materijalno svedočanstvo stilskog, arhitektonskog, socijal-ekonomskog razvoja prestonice u periodu između dva rata.

Pogledajte više