PLANIRANA JE KRAĆA PREČICA? Opština Zemun traži rešenje za saobraćajnicu od Šangaja do centra Batajnice

S. VIDAČKOVIĆ

27. 03. 2021. u 11:05

OPŠTINA Zemun traži rešenje za prečicu od oko četiri kilometra koja bi išla iza intermodalnog terminala u Batajnici, čime bi se rešio problem žitelja naselja Šangaj, nezvanično saznaju "Novosti".

Foto: Printskrin

Žitelji Šangaja već mesecima strahuju da će zbog izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta ostati odsečeni od centra Batajnice sve dok se ne završi gradnja nadvožnjaka na proleće sledeće godine. Ova opcija, o kojoj se priča u opštini, spojila bi ulice 40. novu i Belegišku na postojeći prelaz sa novom Batajničkom petljom, stanovnicima naselja Šangaj i umnogome bi skratila put do centra naselja u poređenju sa "prečicom" od 22 kilometra koju gradi "Beograd put".

PROBLEM Frekventni  pružni prelaz u Batajnici, Foto: Željko Knežević

Kako nam je rečeno, verovatno će Batajničani imati obe prečice na raspolaganju.

- Kraća saobraćajnica išla bi oko intermodalnog terminala, praktično bi spojila Šangaj sa Batajničkom petljom i to bi bitno skratilo put ljudima koji žive u tom delu Zemuna - kaže naš izvor.

- Opština radi na tome, jer bi ova varijanta mnogo značila ljudima. Taj put bi se račvao levo u Šangaj, a desno u centar Batajnice.

GRAD DAJE 200 MILIONA

REBALANSOM budžeta Grada, koji je usvojen pre dve nedelje, opredeljeno je 200 miliona dinara za "prečicu" od Batajnice do Ugrinovaca. Kako su objasnili gradski oci, ova varijanta je bila najlakša za realizaciju jer je deonica katastarski rešena. Radovi bi mogli da počnu za dva meseca, a asfaltiranje bi bilo završeno u septembru.

I meštani Šangaja saglasni su da bi im ulica iza intermodalnog terminala više olakšala život od one koja je planirana od Starog novosadskog puta do Beogradske u Ugrinovcima, u dužini od osam kilometara, za koju je Grad opredelio novac. Kako su nam objasnili, od naselja do Beogradske imaju još šest kilometara, a od Starog novosadskog puta do centra Batajnice još osam, što je sa prečicom Grada ukupno 22 kilometra. Ukratko, ova varijanta spaja Zemun Polje i Ugrinovce, gde se kroz Busije ide do Šangaja.

Da li će se i kada graditi kraća prečica iza terminala, koja je pogodnija za žitelje Šangaja, za koju "navija" i Opština, znaće se sledeće nedelje.

Pogledajte više