EKO-KATASTROFA POD "PANČEVCEM": Smeće službe čiste, a stanari dovlače

J. DINČIĆ

26. 03. 2021. u 13:40

TAČAN broj akcija kojima su nadležne gradske komunalne službe pokušavale da uklone deponiju u Ulici Vuka Vrčevića na Paliluli, niko ne može da utvrdi.

Foto Z. Jovanović

Smetlište ispod Pančevačkog mosta, koje se nalazi na samo tri kilometara od Knez Mihailove ulice, godinama predstavlja veliki problem, kako građanima, tako i komunalnim preduzećima. Čim se očisti i dovede u red, ponovo se napuni otpadom, i tako godinama.

Smrad, brda smeća, šut, stari nameštaj, uništena bela tehnika i delovi rashodovanih vozila svakodnevna je slika koja "bode oči" svakom ko preko mosta prelazi na desnu obalu Dunava. Iako ekipe JKP "Gradska čistoća" i drugih komunalnih preduzeća svake godine provedu više dana uklanjajući ovu divlju deponiju i nataloženo đubre, otpad se ponovo nagomila zbog nesavesnih stanovnika obližnjeg nehigijenskog naselja.

- Uklanjanje divljih deponija ne spada u naše redovne aktivnosti, ali smo sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine potpisali ugovor o uklanjanju nelegalnih smetlišta - objašnjavaju nadležni iz JKP "Gradska čistoća".

- Takva je i deponije u Vuka Vrčevića koja bi u narednom periodu trebalo da bude očišćena.

ODNETO 7.500 KUBIKA OTPADA

TOKOM prošle godine iz gradskog budžeta je za uklanjanje divljih deponija izdvojeno 10 miliona dinara, a uklonjeno je skoro 7.500 kubika mešovitog i internog otpada. Inače, najveći broj mesta za nelegalno odlaganje smeća nalazi se u opštinama Zemun, Novi Beograd, Surčin, Palilula, Čukarica, Rakovica i Voždovac, i to uglavnom na "ničijoj" zemlji.

Međutim, trajnog rešenja za uklanjanje otpada nema. Možda, kada bi se stanari nehigijenskog naselja ispod mosta iselili na drugu lokaciju, verovatno bi i slika dunavskog priobalja bila lepša. Međutim, dok se to ne desi i mnogi nesavesni građani iz različitih delova grada koriste ovu lokaciju kako bi se otarasili kabastog otpada.

Foto Z. Jovanović

Takođe, prema važećim propisima, Sekretarijat za zaštitu životne sredine ima nadležnost u saniranju divljih deponija na javnim površinama, a nadležne komunalne inspekcije pri gradskim opštinama vrše nadzor. Taj nadzor se odnosi na kontrolu zabrane istovara i ostavljanja komunalnog otpada, šuta, zemlje i slično. Iz nadležnog Sekretarijata očekujemo odgovor da li možda imaj dugoročno rešenje za ovaj problem.
 

Pogledajte više