BROJ SAHRANA VEĆI ZA SKORO 50 ODSTO: Za tri nedelje marta više preminulih nego u istom periodu 2020. godine

G. NOVAKOVIĆ

25. 03. 2021. u 09:55

BROJ sahrana u glavnom gradu uvećan je za skoro 50 odsto, u odnosu na prve tri sedmice marta prošle godine.

Foto N. Skenderija

Ovaj podatak stiže iz JKP "Pogrebne usluge", koje uprkos tmurnoj statistici napominju da zasada uspevaju da obezbede dovoljan broj grobnih mesta. U prilog tome govori i nedavno usvojena dopuna Odluke o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju, prema kojoj će u nadležnost gradskog preduzeća preći još četiri nova počivališta.

Da je trenutna epidemiološka situacija ozbiljna u prestonici, svedoči zabrinjavajuće veći broj upokojenih sugrađana. Kako su nam rekli u JKP "Pogrebne usluge", u regularnim uslovima ovo preduzeće u redovnim okolnostima uspeva godišnje da obezbedi 4.000 do 5.000 novih grobnih mesta. I u okolnostima povećane smrtnosti, to im zasada nije problem.

- U narednom periodu gradiće se četiri nova groblja, koja će biti pod našim okriljem - kažu u "Pogrebnom".

- Reč je o Bežaniji 2, Lešću 2, grobljima u Batajnici i Kaluđerici.

Zakup parcela i kolumbarijuma

NAKNADA za zakup i održavanje groba prema važećem cenovniku iznosi 1.466 dinara godišnje, za kasetu kolumbarijuma se kreće između 510 i 1.024 dinara godišnje u zavisnosti od broja urni koje se mogu smestiti u kasetu, dok za kasetu rozarijuma pomenuta naknada iznosi između 2.065 do 3.243 dinara. Kod grobnica se zakup i naknada za uređenje i održavanje površine plaćaju odvojeno, a cena takođe zavisi od kapaciteta grobnice.

Situacija u kojoj smo poslednjih godinu dana, navela je sugrađane, mahom starije dobi, da obezbede mesto za svoj večni počinak. Tako je, kako kažu nadležni, neznatno povećan i broj onih koji su zakupili grobnice i kasete za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka.

- Grob se ne može zakupiti za života, već se dodeljuje nakon smrti prema prebivalištu preminulog na jednom od otvorenih beogradskih groblja u nadležnosti našeg preduzeća, na Novoj Bežaniji, Lešću, Orlovači i groblju Zbeg. Sa druge strane, to nije slučaj sa grobnicama i njihova cena zavisi od kapaciteta i kamena koji se koristi. Kreće se od 250.000 dinara pa naviše - kažu u preduzeću.

Na prestoničkim grobljima u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge", još ima dovoljno mesta u rozarijumima i kolumbarijumia, gde se smešta pepeo pokojnika. Navedene kasete se mogu naći na gotovo svim grobljima pod okriljem ovog preduzeća. Kremirani posmrtni ostaci se takođe mogu rasuti u Vrtu sećanja na Novom groblju.

Pogledajte više