UZORKE IZ DEČJIH TANJIRA ČUVAJU TRI DANA: Za ishranu u privatnim predškolskim ustanovama odgovorni vlasnici, nutricionista obavezan

B. Borisavljević

22. 03. 2021. u 15:25

VLASNICI privatnih predškolskih ustanova, uz saradnju sa savetima roditelja, zaduženi su da organizuju ishranu u svojim obdaništima.

Foto D. Dozet

Obroci za decu se pripremaju u kuhinjama ili se naručuju od ketering službi koje, uglavnom, spremaju hranu za osnovce. Roditelji koji iz bilo kog razloga nisu zadovoljni trebalo bi da znaju da kvalitet obroka koje mališani imaju na meniju, u većini privatnih obdaništa, kontroliše Institut za javno zdravlje "Batut", kao i zdravstvene ustanove verifikovane za te poslove.

Prema rečima Dušanke Tasić, predsednice Udruženja privatnih predškolskih ustanova, većina vlasnika koji su mogli da ispune propisane uslove, u sklopu svojih obdaništa imaju i kuhinju. Pored osoblja, oni su u obavezi da imaju i zaposlenog nutricionistu, koji je zadužen za sastavljanje jelovnika.

 Institut proverava kvalitet, Foto Tanjug

- U privatnim, kao i u državnim, vrtićima kuhinje moraju ispunjavati stroge kriterijume sistema HASAP - objašnjava Tasić.

- Naše udruženje ima ugovor sa Instutom "Batut" o mikrobiološkoj proveri kvaliteta hrane. Kontrole se obavljaju kvartalno, a svakog dana uzimaju se uzorci doručka, ručka i užine, koji se čuvaju 72 sata kako bi, u slučaju, da dođe do nekih neželjenih simptoma kod dece, bili poslati na analizu. Vrtići koje imaju kuhinje, dužni su da uzorke čuvaju u posebnim HASAP frižiderima.

ARMIJA STRUČNjAKA

ZA VIŠE od 58.000 dece koja idu u državne vrtiće, hrana se priprema u 46 kuhinja, 31 centralnoj i 15 samostalnih. Najveći broj obroka spremi se u centralnoj kuhinji PU "Boško Buha" na Paliluli.

O nabavci hrane, pripremi i osmišljavanju i distribuciji obroka za decu brine se 869 zaposlenih nutricionista, kuvara, šefova kuhinja, pekara, servirki, nabavljača, magacionera...

Tasić ističe da vlasnici privatnih vrtića moraju biti stalno u kontaktu sa roditeljima i imati povratnu informaciju od njih da li su mališani zadovoljni hranom u vrtiću, kako bi poboljšali ishranu, ako deca imaju primedbe.

Ishrana dece u predškolskim ustanovama mora biti s skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima i načinu ostvarivanja ishrane dece u predškolskoj ustanovi. Dnevni "meni" mora imati raspodelu ukupnih kalorija na četiri obroka (doručak, prepodnevnu užinu, ručak i popodnevnu užinu), sa pravilnim vremenskim razmakom i procentualnim učešćem. U sastav dnevnog obroka ulazi sedam grupa namirnica - žitarice, brašno, hleb, peciva, pirinač, meso, riba, jaja, prerađevine od mesa, mleko i mlečni proizvodi, masti, povrće, voće i šećeri i šećerni koncentrati.
 

Pogledajte više