DEPONIJU ČISTE, U NASELJU STRAH: Posle strujnog udara u nehigijenskoj zoni, kiša donela nove muke

Š. Marović

16. 03. 2021. u 07:52

U NEHIGIJENSKOM naselju na Čukarici, na uglu Galipoljske i Ulice Milorada Jovanovića, gde je pre tri dana sedmoro dece teško povređeno usled strujnog udara, posle obilnih padavina stanje je još gore.

Foto N. Skenderija

Predstavnici Opštine posetili su juče divlju deponiju koja je uzrok nesreće, a njena sanacija očekuje se u narednih mesec dana. Međutim, sudbina ljudi koji žive na ovoj lokaciji i dalje je neizvesna.

Pošto je žiteljima ovog dela grada pre desetak dana izgorelo devet baraka, svi su se skućili u preostale četiri. Ipak, zbog kiše i one prokišnjavaju i stvaraju velike probleme porodicama. Sokak koji vodi do montažnih domova potpuno je blatnjav, pa je do baraka teško doći.

- Krov stalno prokišnjava, kreveti su potpuno mokri - za "Novosti" priča stanovnik nehigijenskog naselja Slaviša Pelifanović.

- Skoro svaka porodica ima više od petoro dece, a sabijeni smo u 15 kvadrata, gde nas bude po desetoro. Uslovi za život su nemogući, teško je i preživeti. Nemamo novca ni za hranu, piće i osnovne životne namirnice. Bukvalno smo saterani u ćošak, velika muka nas je zadesila.

OČAJ Žiteljima je neophodna pomoć, Foto N. Skenderija

Da stvar bude gora, meštani su pokušali da naprave još jednu baraku kako bi rasteretili postojeće, ali materijala za njen završetak - nema.

- Kada je lepo vreme uveče izađemo napolje i spavamo, dok su deca unutra - jada se on.

RUGLO Deo naselja na Čukarici

Foto N. Skenderija

- Sada je to nemoguće, jer kiša jako pada. Ovde smo se doselili pre desetak godina. Ranije smo živeli na Banovom brdu, u Ulici Lazara Kujundžića, ali su nas sklonili zbog izgradnje novih zgrada. Preživljavali smo od sakupljanja sekundarnih sirovina, sada je i to onemogućeno. Dan posle tragedije posetili su nas nadležni, a raspravljalo se o tome kolika je mogućnost da dobijemo kontejnere. Ipak, sve je to neizvesno i na dugom štapu, posebno što je zemljište privatno.

STANjE DECE NEPROMENjENO

ZDRAVSTVENO stanje četvoro mališana koji su u teškom stanju prebačeni na Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj i dalje je nepromenjeno, istakli su za "Novosti" iz ove ustanove. Oni imaju opekotine trećeg stepena opasne po život, dok je troje dece prošlo sa nešto lakšim ozledama.

J. G.

Predstavnici Opštine Čukarica juče su posetili nehigijensko naselje u potrazi za načinom da se divlja deponija ukloni. Ona je najveći uzročnik što je struja sa dalekovoda jačine veće od 6.000 volti nanela teške telesne povrede mališanima starosti od tri do 15 godina.

- Deponija će verovatno biti uklonjena u narednih mesec dana, pošto pre dolaska građevinskih mašina treba uraditi svu dokumentaciju - ističu iz opštine.

- Potrebno je sačiniti elaborat, videti kome pripadaju parcele na kojima se nalaze razbacano smeće, šut i građevinski materijal. Posle toga sve ide na opštinsko veće, koje vanredno treba da odobri radove i da se potom obezbedi novac.

Kako smo saznali, trebalo bi da bude uklonjen pojas u širini i dužini do 25 metara. Iako će deponija u narednom periodu biti očišćenja, dalja sudbina žitelja nehigijenskog naselja ostaje naizvesna.

Pogledajte više