BEOGRAĐANI PAZITE GDE I KAKO PARKIRATE: Novom odlukom Grad uvodi veće kazne za vlasnike vozila, cifre su astronomske!

S. B. M.

12. 03. 2021. u 08:13

VLASNIK vozila koji u roku od osam dana ne dostavi potpune i tačne podatke JKP "Parking servisu" o identitetu vozača koji je nepropisno parkirao njegovo vozilo, biće kažnjen sa 25.000 dinara.

Foto N. Skenderija

Grad bi ovo odluku trebalo da usvoji na sednici Skupštine grada koja će se održati danas u Sava centru. Ujedno, izmenom statuta ovog preduzeća, omogućava se da sistem za kontrolu parkiranja ustupe i drugim lokalnim samoupravama u zemlji.

Sekretarijat za poslove komunalne milicije podneo je inicijativu Gradu da se izmeni Odluka o javnim parkiralištima. To znači da će se za nepotpune i netačne informacije vlasnik vozila zatečenog u prekršaju kazniti sa 25.000 dinara, iako je učinjen prekršaj od, na primer, 5.000 dinara. Za pravna lica, ta kazna je sada 100.000 dinara.

Naime, do sada je, u slučaju da vlasniku vozila stigne kazna za prekršaj koji nije učinio on, već neko ko je tog trenutka vozio njegov automobil, vlasnik bio obavezan da dostavi tačne podatke o vozaču koji je bio za volanom u vreme kada je prekršaj učinjen. Taj dokaz je pisana izjava overena kod notara da je određena osoba upravljala vozilom. Ako to ne učini, vlasnik automobila kažnjavan je u iznosu u kome je bila izrečena kazna. Ukoliko se onaj ko je pozajmio vozilo, na primer, parkirao na trotoaru, kazna je 5.000 dinara, pa je u istom iznosu bio kažnjen i vlasnik vozila ako dostavi lažne podatke.

TROTOARI I SPOREDNE ULICE

NAJDRASTIČNIJU kaznu, 25.000 dinara, platiće pojedinac ako je vozilo parkirano na pešačkom prelazu, u žutoj traci, tramvajskim šinama i zelenim površinama. Najblažu kaznu, od 5.000 dinara, plaćaju oni koji se parkiraju na trotoaru, a ne ometaju kretanje pešaka, ili u sporednim ulicama gde vozilo ne ometa saobraćaj, ali je na kolovozu.

Izmenom odluke, sada će se kazniti sa 25.000 dinara vlasnik vozila ukoliko on nije izvršio zabranjenu radnju, a ne dostavi u roku od osam dana tačne podatke o identitetu vozača i dokaz da je ta osoba upravljala vozilom.

Kao i do sada, vlasnik vozila, koji nije napravio prekršaj, može platiti polovinu novčane kazne za nepropisno parkiranje koja mu je stigla, ako prihvati odgovornost.

Prekršaj se odnosi na nepropisno parkiranje, u slučaju kada je istekla registracija vozila ili tablice nisu postavljene na pravi način, kao i kada je ostavljano havarisano vozilo.

Ujedno, dopunjava se i statut JKP "Parking servis" kojim se uvodi kontrola korišćenja opštih parkirališta elektronskim putem uz pomoć primene informacionih tehnologija.

Ovim se daje mogućnost "Parking servisu" da trećim licima u zemlji i inostranstvu omogući korišćenje njihovih tehnologija. Tako bi "Oko sokolovo" uskoro moglo da se pojavi i na ulicama drugih gradova u Srbiji.

Pogledajte više