LAŽNI MAJSTORI NUDE POPRAVKE: Iz JKP "Elektrane" upozoravaju potrošače na zloupotrebe

G. NOVAKOVIĆ

09. 03. 2021. u 07:52

NEPOZNATE osobe tokom prethodnih dana u sandučiće stambenih zgrada ubacivale su letke u kojima se vlasnici stanova pozivaju da zamene radijatore zbog lošeg kvaliteta.

Foto V. Danilov

Za proceduru treba da se obrate "Beogradskim elektranama". Međutim, iz ovog preduzeća upozoravaju građane da je reč o prevari, kao i da su se pojavili lažni radnici!

Kako su saopštili iz "Beogradskih elektrana", nekoliko potrošača javilo se preduzeću ne bi li proverili navode iz letka, koji su nepoznati ubacili u poštanske sandučiće ili zalepile na ulazna vrata zgrada. Iza naslova "Upozorenje vlasnicima stanova", navodi se:

- Zbog lošeg kvaliteta treba zameniti radijatore, kako bi se sprečila materijalna šteta.

Za proceduru vlasnici stanova treba da se obrate "Beogradskim elektranama", a preko JKP "Infostan tehnologije" mogu da osiguraju svoje stanove od potencijalne štete.

Iz preduzeća ističu da sa ovim nemaju nikakve veze, te upozoravaju građane na mogućnost prevare.

- Našim potrošačima skrećemo pažnju da mobilne ekipe "Beogradskih elektrana" na teren izlaze po prijavi reklamacije Dispečerskom centru i da ne uzimaju novac za intervencije.

ODRŽAVANjE DUŽNOST STANARA

POMENUTE radove na unutrašnjim instalacijama u stanovima ne obavljaju "Beogradske elektrane", jer su sve instalacije u zgradama, pa i u hodnicima, degažmanima i zajedničkim prostorijama u vlasništvu vlasnika stanova. Prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu održavanju unutrašnjih grejnih instalacija u stambenim objektima stara se vlasnik objekta, odnosno organ upravljanja zgradom.

Nadležni u "Beoelektranama" podsećaju sugrađane da je za prepravljanje unutrašnjih instalacija neophodno podneti projekat Direkciji za snabdevanje toplotnom energijom, koja prethodno izdaje tehničke uslove. Po odobrenju, stanar može da izvrši prepravke kako je definisano projektom. U suprotnom, može doći do poremećaja u isporuci toplotne energije unutar zgrade.

- Za zamenu grejnog tela, svaki vlasnik stana obavezan je da ugradi radijator istog toplotnog kapaciteta. Ukoliko stanar želi da ugradi aluminijumske radijatore, mora da ugradi isključivo one koji imaju atest proizvođača za sistem daljinskog grejanja. Aluminijumski radijatori bez atesta proizvođača vremenom smanjuju kvalitet grejanja, jer se zapuše i neretko pucaju i naprave štetu u stanu - objašnjavaju nadležni.

Pre radova na grejnim instalacijama, a po odobrenju projekta za prepravku instalacija, vlasnik upućuje zahtev za ispuštanje vode iz unutrašnjih grejnih instalacija i za to plaća određenu naknadu.
 

Pogledajte više