SAVA CENTRU NOVI STATUS: Gotov nacrt odluke za stavljanje velelepne dvorane sa hotelom "Kraun plaza" pod zaštitu, obnova će početi u oktobru

M. STANOJKOVIĆ

06. 03. 2021. u 08:51

SAVA centar zajedno sa bivšim hotelom "Interkontinental", odnosno sadašnjim "Kraun plaza", trebalo bi ovog proleća napokon da bude proglašen za kulturno dobro.

Zdanje će biti prilagođeno kongresnom turizmu

Nacrt odluke Zavoda za zaštitu spomenika kulture već je urađen, a rekonstrukcija kongresne dvorane, koja je krajem prošle godine prodata "Delta holdingu", počeće nakon stavljanja pod zaštitu, u oktobru.

Predlog odluke o utvrđivanju Sava centra za spomenik kulture 31. decembra prošle godine dostavljen je iz Gradskog u Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

- Predmet je u obradi i trebalo bi da u prvoj polovini marta meseca bude prosleđen Ministarstvu kulture i informisanja u dalju nadležnost - navode u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Obrazlažući svoju odluku, u Gradskom zavodu za zaštitu kulturnog nasleđa navode da Sava centar predstavlja jedan od najvećih i najsloženijih objekata, značajnih arhitektonskih vrednosti podignutih u Beogradu

- Sagrađen je između 1976. i 1977. godine prema projektu arhitekte Stojana Maksimovića. Razuđen kompleks čine četiri građevinske celine: Poslovna zgrada, Kongresno-koncertna dvorana, hotel "Beograd-Interkontinental" (danas "Kraun plaza") i Poslovna zgrada u dva nivoa koja povezuje prvi objekat sa hotelom. Predstavlja jedno od najoriginalnijih rešenja beogradske arhitekture nakon Drugog svetskog rata i sa hotelom "Beograd Interkontinental" predstavlja najveći kongresno-hotelski, poslovni i kulturni centar u Beogradu - kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Prema najavama novog vlasnika, završetak radova na obnovi, koja će početi u oktobru, očekuje se za dve godine, krajem 2023. Najpre će biti obnovljena fasada. U celokupnu rekonstrukciju biće uloženo oko 80 miliona evra, iako je u uslovima prodaje bilo predviđeno minimum 50 miliona evra ulaganja.

Sve sale trebalo bi da budu prilagođene kongresnom turizmu, a da komercijalnog prostora ostane oko 16.000 kvadrata. Najsavremenija tehnologija krasiće dvoranu, a renoviranje će biti u skladu sa merama energetske efikasnosti.

PRODAT "DELTI" ZA 17,5 MILIONA EVRA

KONGRESNI prostor na Novom Beogradu prodat je u novembru prošle godine vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću za 17,5 miliona evra. Posle niza neuspelih tendera i spuštanja početne cene, koja je iznosila 27,4 miliona evra, kada nije bilo zainteresovanih ponuđača, vrednost Sava centar pala je na 21,5 miliona evra. Da bi, u poslednjem nadmetanju, dostigla i poslednju cenu od 17,5 miliona evra.

Pogledajte više