KILOMETRIMA VOZE DECU DO VRTIĆA: Žitelji Jagnjila kod Mladenovca poslali peticiju, traže obdanište

E. B. R.

17. 02. 2021. u 08:51

VIŠE od 150 potpisa za samo nekoliko sati prikupili su žitelji sela Jagnjilo kod Mladenovca za onlajn peticiju kojom traže od nadležnih da njihova deca dobiju vrtić u tom mestu.

Zgrada stare pekare

Dok, kako kažu, lokalna samouprava renovira objekat stare pekare za potrebe kancelarija mesne zajednice, na njihove molbe za jaslicama oglušuju se godinama.

U ime svih porodica iz ovog sela koje imaju malu decu, a koje nemaju kome da ih ostave, redakciji "Novosti" obratila se majka dvoje mališana iz ovog mesta Mirjana Ignjatović. Ona je poslala peticiju i Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

- Godinama molimo opštinsku vlast da se obrate Gradu sa zahtevom da naše selo dobije vrtić i stalno nam obećavaju da će to uraditi. Trpeli smo, čekali, nadali se. I sada se jedna pekara u selu preuređuje u prostor za mesnu zajednicu (150 kvadrata), a za našu decu novca nema. Jagnjilo nema vrtić iako u selu ima više od 50 mališana od jedne do pet godina. Deca od pet i šest godina idu u predškolsko, ali je prostor (jednu učionicu) PU "Jelica Obradović" za tu namenu ustupila OŠ "Milica Milošević". Roditelji svoje najmlađe nemaju kome da ostave - navodi Ignjatović.

Zato su, kako kaže, prinuđeni da ih svakog dana voze za Mladenovac u privatne vrtiće ili u državni, pa da se vraćaju u Jagnjilo, jer dosta njih radi u jednoj lokalnoj firmi. Od centra Mladenovca do Jagnjila ima 14 kilometara i put se pređe za 20 minuta.

- Dve vaspitačice iz sela rade u Mladenovcu i Beogradu, a mogle bi da čuvaju našu decu u jaslicama. Verujem da naša deca treba da dobiju uslove za normalno odrastanje, a mi majke mogućnost da zadržimo poslove i posle pododiljskog odsustva, kako bi toj deci pružili sve što im je potrebno. Ovako, bez jaslica, prinuđene smo da dajemo otkaz i ostajemo kod kuće kako bismo čuvale mališane - navodi naša čitateljka.

Na pitanja upućena Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu o mogućnostu da se ovaj problem reši, još čekamo odgovore.

IMA NAPUŠTENIH OBJEKATA

POPUT zgrade pekare koja se renovira za potrebe mesne zajednice, Mira Ignjatović kaže da u ovom selu ima još napuštenih objekata koji bi mogli da budu prenamenjeni u vrtić. Jedna od njih je stari dom, koji je neko vreme bio restoran "Orač", a koji sada propada i u kome se skupljaju narkomani.

Pogledajte više