UDRUŽENJE IZ PANČEVA TVRDI: U planu je da u bivšoj staklari bude više amonijum-nitrata nego što je bilo u Bejrutu

A. V. V. 02. 02. 2021. u 16:52

UDRUŽENjE građana "Pančevo nije rupa" upozorilo je u planu da se u bivšoj staklari u Pančevu skladišti 4.393,75 tona amonijum-nitrata, što je za 1,6 puta veće količina nego što je bilo u Bejrutu, gde je eksplodiralo skladište u luci sa 2.750 tona amonijum-nitrata! Predstavnici ovog udruženja iz grada na Tamišu, kažu da veliku količinu ove opasne materije u nekadašnjoj industriji stakla treba da skladišti jedna firma iz Novog Sada.

Privatna arhiva

Miša Sekulić, predsednik ovog udruženja, istakao je, za naš list, da se oni boje da bi zbog mogućeg odlaganja tolike količine amonijum-nitrata mogla da se dogodi eksplozija poput prošlogodišnje u Bejrutu!

Pomenuti podaci nalaze se u rešenju koje je doneo Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine na zahtev firme koja materijal skladišti. Predstavnici pančevačkog udruženja su na ovo rešenje uložili žalbu. Sekulović je u ime asocijacije pozvao gradske institucije, druga udruženja i građane da se ujedne u borbi protiv skladištenja amonijum-nitrata i drugih opasnih materija u prostorijama bivše staklare u Pančevu.

- Apsolutno svi Pančevci moraju biti jedinstveni u ovoj borbi jer će posledice biti iste za svakog Pančevca ukoliko se dogodi akcident. Ja ne tvrdim da će do toga doći, ali postoji ozbiljna šansa, dok se u rešenju to ozbiljno ne spominje. Zaista sramotno da pokrajinski sekretarijat izostavlja tako važnu činjenicu. - ocenjuje Sekulić.

Naš sagovornik tvrdi da su osim Udruženja "Pančevo nije rupa", žalbu na rešenje Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine uložili i udruženje "Zeleni most", kao i veliki broj građana.

Pogledajte više