"BOŽIDARAC" MERI PULS BEOGRAĐANA: Beogradski centar za obrazovanje i kulturu bori se sa uslovima života u pandemiji - organizacijom predavanja

A. Vojinović

31. 01. 2021. u 10:08

BESPLATNA predavanja o najrazličitijim temama održavaju se već mesecima unazad u organizaciji prestoničkog Centra za obrazovanje i kulturu "Božidarac".

Novosti

Časovi o mentalnom zdravlju, istorijskim i kulturnim temama, raznim pojavama, privukli su pažnju Beograđana svih generacija, koji od kraja marta prošle godine sa ushićenjem prate šta im je ekipa sa Vračara uz brojne goste pripremila.

Usled epidemije virusa korona u "Božidarcu" su odlučili da se prilagode novoj situaciji i da u svom stilu nastave sa organizovanjem kulturnih aktivnosti. Od početka uvođenja vanrednog stanja, tokom 2020. godine, u ustanovi na Vračaru upriličeno je više od 50 događaja i predavanja na različite teme sa više od 15.000 aktivnih učesnika i gotovo 30.000 prijava.

- Prvo onlajn predavanje održano je krajem marta prošle godine, a uz veliki entuzijazam i požrtvovanost kolega, kao i uz veliko interesovanje gledalaca program je nastavio da se unapređuje i raste - kažu, za "Novosti", u "Božidarcu". - Jedno od najposećenijih predavanja bilo je na temu "Beograd ispod Beograda" sa novinarom "Novosti" Zoranom Nikolićem, kada smo i dostigli tadašnji maksimum od 1.000 aktivnih učesnika na jednom času.

Sva predavanja se održavaju putem interneta i besplatna su, a prijavljeni učesnici uživo prate sve časove i mogu da diskutuju sa predavačima o aktuelnoj temi. A tema je bilo bezbroj: zašto je važno mentalno zdravlje naročito u doba epidemije i kako ga sačuvati, zatim tribina o zabludama u srpskoj istoriji, o životnim ciljevima u vreme epidemije, o Leonardu da Vinčiju, značaju slobodnog vremena, Đuri Jakšiću, balskoj istoriji Srba u 19. veku, gradonačelnicima Beograda, poreklu božićnih i novogodišnjih običaja...

A pokazalo se da su predavanja sa jednakim interesovanjem gledale sve generacije - od osnovaca do penzionera.

Novosti

- Konstantno smo osluškivali potrebe i predloge učesnika i iznenadili smo se ogromnim generacijskim jazom, tako da su neke od naših događaja pratili mladi od 15 godina, pa do najstarije učesnice koja ima 78 godina - navode u "Božidarcu".

Osim besplatnih časova, ekipa iz ove ustanove redovno je održavala i brojne edukativne radionice, kao i časove stranih jezika. Najstariji su na primer učili tehnike fotografije i kako da naprave sajt za samo jedan dan. A učesnici su takođe unapređivali i neke od popularnih veština, pa je tako kurs šivenja ispratilo više od 700 polaznica.

"Božidarac" zbog velikog interesovanja publike nastavlja da organizuje originalna, besplatna predavanja i u novoj godini, a za učestvovanje je potrebno samo nekoliko klikova na zvaničnom sajtu Centra.

ZVUK NjUJORKA I BETI ĐORĐEVIĆ

COK "Božidarac" je tokom prethodne godine napravio i svojevrsni iskorak i prvi u Srbiji organizovao džez koncert "Zvuk Njujorka" uživo posredstvom interneta, kao i prvu onalajn igranu predstavu "Romeo i Julija" uz saradnju sa "Pozorište, lektira". Za praznike je tradicionalno održan novogodišnji koncert Beti Đorđević, ali je verna publika slušala poznate hitove čuvene pevačice preko svojih računara i telefona usled aktuelne epidemiološke situacije.

Pogledajte više