KLUPE NA SAVSKOM TRGU U MARTU: Za završetak uređenja kod spomenika Stefanu Nemanji potrebno vreme

Š. Marović

30. 01. 2021. u 16:00

SAVSKI trg, na kom se nalazi velelepni spomenik osnivaču srpske srednjovekovne države Stefanu Nemanji, svečano je otvoren u sredu, ali neimare u narednom periodu očekuje još mnogo posla kako bi čitav prostor dobio konačan izgled.

Foto M. Anđela

Do marta bi trebalo da se privedu kraju radovi na saobraćajnici koja povezuje Savsku sa Karađorđevom ulicom, ali i da se ugradi mobilijar na kompletnom platou.

Da bi se taj deo promente ulice završio, potrebno je zatvoriti staru crpnu stanicu ispred bolnice "Sveti Sava", a novu na Savskom trgu pustiti u rad. Trenutno su za automobile puštene dve trake koje iz Savske vode u Nemanjinu ulicu, a potrebno je uraditi nedostajuće tramvajske šine i još dve kolovozne trake u suprotnom smeru.

- Radnici će od 15. februara do 15. marta na trgu postaviti urbani mobilijar, koji čine klupe za sedenje - istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

U okviru uređenja prostora oko Savskog trga trebalo bi da se završi i rekonstrukcija ulice Milovana Milovanovića. Takođe, odmiču radovi na raskrsnici ove i ulica Admirala Geprata, Gavrila Principa i Balkanske. Iako je polovinom januara napredak ocenjen kao spor, reporteri "Novosti" juče su zatekli znatno bolje stanje.

KUSTOSI I PRODAVNICA SUVENIRA

MUZEJ grada Beograda odredio je kustose koji će u zakazanim terminima posetiocima pružati stručne informacije o spomenikui životu Stefana Nemanje. Tokom proleća, za strane grupe biće organizovane stručne ture na njihovim jezicima.

Takođe, prestonički muzej u narednim mesecima dobiće svoj kutak na Savskom trgu gde će se prodavati suveniri, knjige o Nemanjićima i mape grada. Svi prihodi od prodaje pripadaće ovoj instituciji, koja je i dobila pravo na izradu suvenira sa obrisima spomenika.

Da bi se upotpunio ambijent čitavog prostora, staroj zgradi pošte u Savskoj ulici treba vratiti izgled kojim je krasila Beograd 1927. godine. Ovo izuzetno delo Momira Korunovića oštećeno je u bombardovanju Beograda u Drugom svetskom ratu. Radovi na ovom zdanju mogli bi da krenu u toku ove godine.

Uz obode Savskog trga treba urediti fasade nekoliko reprezentativnih zdanja. Pre svega one bivšeg hotela "Petrograd" i bolnice "Sveti Sava", ali i nekoliko objekata koji su ogoljeni i trenutno predstavljaju pravo ruglo. Još nije poznato kada će biti srušeno nekoliko baraka i udžerica pored bolnice "Sveti Sava", koje ruže čitav prostor. Jedan deo njih sklonjen je u leto prošle godine, ali nekoliko još odoleva građevinskim mašinama.

Zgradu stare železničke stanice, koja se pretvara u Istorijski muzej Srbije takođe očekuju veliki radovi.

Pogledajte više