STANIVUKOVIĆ U PRVOJ ZVANIČNOJ POSETI BEOGRADU: Gradonačelnik Radojičić ugostio kolegu iz Banjaluke (FOTO)

Novosti online 27. 01. 2021. u 17:15

GRADONAČELNIK Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića. Radojičić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog prilike da sa prvim čovekom Banjaluke razgovara o brojnim aktivnostima vezanim za funkcionisanje prestonica Srbije i Republike Srpske.

Foto: Beoinfo

– Imamo mnoštvo zajedničkih tema i već na prvom sastanku dogovorili smo naredne korake čija će realizacija krenuti u predstojećem periodu. Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da se ovaj sastanak odigrao na dan Svetog Save, ali i na dan kada se u Beogradu otvara Savski trg i otkriva velelepni spomenik Stefanu Nemanji. Te dve ličnosti obeležile su našu istoriju, državnost i kulturu. Sveti Sava i Stefan Nemanja su simboli jedinstva srpskog naroda, slobodarskog duha, ali i progresa koji je kroz istoriju pratio naš narod – rekao je Radojičić.

Foto: Beoinfo

 

On je istakao da su razgovori sa gradonačelnikom Banjaluke imali dva pravca.

– Bilo je reči o pandemiji i teškom vremenu koje je korona donela našim sugrađanima, uključujući i ekonomske probleme koji su povezani sa pandemijom. Razmenili smo iskustva o pitanjima značajnim za naše gradove poput infrastrukture i organizacije predškolskih ustanova, budući da je Beograd u poslednjih osam godina značajno povećao broj dece koja pohađaju vrtiće. Bilo je reči i o racionalizaciji Gradske uprave i načinima na koje primere dobre prakse možemo da primenimo u Beogradu, odnosno Banjaluci. Danas ćemo obići Hram Svetog Save, Beograd na vodi, dok ćemo na kraju dana zajedno prisustvovati otvaranju Savskog trga i otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji. Dva grada ne mogu biti bliskija od Beograda i Banjaluke i verujem da ćemo u narednom periodu uspeti da podignemo saradnju na još veći nivo – zaključio je Radojičić. 

Foto: Beoinfo

 

Draško Stanivuković je zahvalio gradonačelniku Beograda na gostoprimstvu, dodajući da je srećan i ponosan što je u prvih trideset dana mandata i rada već u poseti Beogradu i to upravo na Dan Svetog Save, kada se otvara rekonstruisani Savski trg i spomenik Stefanu Nemanji.

– Ko god bio u bilo kom vremenu na čelu dva grada naša dužnost je da sarađujemo. Srećan sam i ponosan što naš narod i dalje zida i gradi najvažnije objekte, hramove, spomenike, nešto što će ostati godinama, decenijama, vekovima ispred nas. Živimo duh svetosavlja i naše sabornosti – rekao je Stanivuković.

On je ukazao na svetlu budućnost koju nose mlade generacije, precizirajući da je u razgovoru bilo reči o brojnim zajedničkim projektima koji će biti konkretizovani kroz koordinaciono telo.

Foto: Beoinfo

 

– Svaki dogovor ne može biti priča u prazno nego konkretno delo. Centralizovane javne nabavke, novi koncept predškolskog vaspitanja, pogledi kako modifikovati javni prevoz i sve druge usluge prema građanima naš je zadatak. Takođe povelja o bratimljenju dva grada nije slovo na papiru nego realnost koja se realizuje – istakao je Stanivuković.

On je ukazao da je Banjaluka dužna da ide u korak sa Beogradom i da prati koračanja unapred, te da sve opštine treba da budu povezane - saopštio je Sekretarijat za informisanje.

Pogledajte više