"PASJE VREME" I ZA PSE: Psi lutalice ugrožene tokom hladnih dana, posebno kad se živa spusti do minus 10

I. B.

19. 01. 2021. u 07:52

TOKOM zimskog perioda, kada su temperatute neretko ispod nule, napušteni psi koji lutaju po ulicama su veoma ugroženi.

Foto Privatna arhiva

Prema rečima veterinara, ukoliko ne jedu, opada im telesna masa, a tada se povećava mogućnost da će se smrznuti. U ovakvim vremenskim uslovima najvažnije stvari za njih su hrana, voda i sklonište od vetra.

Ipak, iz JKP "Veterina Beograd" nam objašnjavaju da ovo još nisu temperature koje su veoma rizične za napuštene pse, opasno je kada temperature dođu do - 10 stepeni Celzijusovih, kada preduzimaju ozbiljnije korake.

- Svako ko vidi iznemoglog psa ili sa nekim povredama, obavezno neka nam se obrati, naši kontakti su dobro poznati građanima - kaže direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić.

INTERVENCIJE

VETERINA Beograd u proseku dnevno ima oko 20 intervencija, a proteklih dana najčešće ozlede su bile iščašenje kuka, prelom noge, ali su pse mučile i upala krajnika, kao i virusno-bakterijske infekcije - kaže Grubić.

Naglašava da je u proteklih osam godina sterilisano i zbrinuto oko 45.000 pasa pronađenih na ulici.

- Zbog epidemiološke situacije u zemlji, nismo u mogućnosti da organizujemo neke veće akcije kako bismo pomogli napuštenim psima u ovim momentima - kaže Milica Ranković, predsednica Udruženja za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti "Feniks".

- Apelujemo na sve sugrađane koji su u prilici da naprave neko sklonište, što im je trenutno najneophodnije, i u njega ostave nešto jaču hranu i vodu.

Pogledajte više