LJUDIMA BEZ KROVA TOPLO U JABUČKOJ: Otvoren još jedan dnevni prihvatni centar na Karaburmi

S. Vidačković

17. 01. 2021. u 07:52

DNEVNI centar za prihvat beskućnika u subotu je otvoren i u Jabučkoj ulici na Paliluli. Ovo je treći dnevni prihvatni centar koji je otvoren u poslednje vreme, podsetio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je sa gradskom sekretarkom za socijalnu zaštitu Natašom Stanisavljević u subotu obišao ovaj objekat na Karaburmi.

Smeštaj u Jabučkoj

Prema njegovim rečima, korisnici će ovde moći da se okupaju, da dobiju toplu odeću, hranu i medicinsku negu, ukoliko im je neophodna.

- Otvorili smo prihvatne centre u Sazonovoj ulici na Vračaru, potom u Solunskoj na Starom gradu i sada u Jabučkoj ulici na Paliluli - naveo je Vesić. Ovo je novi vid usluge, jer na ovaj način omogućavamo ljudima koji su bez krova nad glavom da na dnevnom nivou obave svoje potrebe. Grad Beograd se odgovorno odnosi prema svojim građankama i građanima. Zaista to su teške životne sudbine, za koje često ti ljudi nisu odgovorni. Pokušavamo da nađemo načina da tim osobama omogućimo zadovoljenje osnovnih ljudskih potreba.

Gradska sekretarka Nataša Stanisavljević ističe da su sve socijalne ustanove u Beogradu u stanju pripravnosti od ponedeljka, zbog niskih temperatura, te da je već 313 sugrađana koristilo usluge dnevnih centara.

- U neprekidnoj smo komunikaciji sa tim ustanovama i tako će biti dok traje hladni talas. Na dnevnom nivou, po satima dobijamo presek koliko imamo prijema, slobodnih mesta, s naglaskom na ova tri dnevna centra.

Vesić je najavio kompletnu rekonstrukciju Prihvatilišta za odrasle u Kumodraškoj i podsetio da je kapacitet povećan za 40 kreveta u izmeštenim prihvatilištima na Vračaru i Autokomandi.

RADNO VREME

Dnevni prihvatni centar u Jabučkoj ulici otvoren je svakog radnog dana od 10 do 13 sati, istakla je stručna saradnica Crvenog krsta Palilula Anita Marković. Ona je dodala da Crveni krst četvrtu godinu obezbeđuje i informator, kao vid pomoći osobama u stanju beskućništva.

- Volonteri Crvenog krsta pored navedenih usluga omogućavaju korisnicima dnevnih centara i epidemiološku zaštitu, kao psiho-socijalnu podršku, što je veoma važno tim ljudima - istakla je Markovićeva.

Pogledajte više