KAKO DA IMAMO ČISTIJI VAZDUH: Sugrađani će moći da daju svoje mišljenje o novom planu

J. D.

15. 01. 2021. u 10:34

PLAN za kvalitet vazduha, sa kratkoročnim i dugoročnim merama, koji se donosi na narednih deset godina je završen i od danas će biti predstavljen građanima na javnoj raspravi.

Foto P. Milošević

Zainteresovani Beograđani moći će da daju svoje mišljenje o planu u narednih 15 dana, koliko će trajati rasprava, nakon čega će sve primedbe biti prosleđene Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Nakon što resorno Ministarstvo uvaži primedbe, gradski odbornici će usvojiti plan.

- Od kratkoročnih mera izdvojiću povećanje učestalosti pranja ulica, koje veoma utiče na zagađenje - istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

REČNI PREVOZ I TUNEL

PLANIRANO je da ove godine bude uveden i rečni prevoz na teritoriji prestonice, ali i da bude izgrađen tunel od Karađorđeve ulice do Pančevačkog mosta, kojim će se smanjiti zagađenje za osam odsto u centru grada. Tu je i novih 110 kilometara biciklističkih staza, uvođenje sistema javnih bicikala, gašenje kotlarnica i individualnih ložišta što će uticati na smanjenje zagađenosti.

- Poslednje dve godine kupili smo 25 novih cisterni i danas ukupno 50 cisterni pere ulice. Ove godine biće kupljene još četiri cisterne na gas i 40 elektročistilica, a planirana je i nabavka stotinu novih autobusa na gas za GSP, u skladu sa odlukom da ubuduće nijedno vozilo u komunalnom sistemu grada ne bude dizel-vozilo.

Vesić dodaje i da će biti intenzivnije obaveštenje građana o zagađenju vazduha, kao i da će biti nabavljeno 25 mernih stanica. Planirano je da stanice imaju softver koji će predviđati zagađenje, nakon čega će građani dobijati prognoze o kvalitetu vazduha.

Pogledajte više