BAS TRI DANA BIO BEZ VODE: Ugrožena autobuska stanica zbog radova na rekonstrukciji Savskog trga

S. VIDAČKOVIĆ

29. 12. 2020. u 08:25

BEOGRADSKA autobuska stanica bila je bez vode puna tri dana - ceo vikend i ponedeljak.

Rukovodstvo BAS planiralo i obustavu rada

Zbog popravke kvara koji se u subotu dogodio na vodovodnoj mreži u okviru rekonstrukcije Savskog trga, dogodio se još jedan defekt na cevovodu kojim dragocenom tečnošću snabdeva BAS, zbog čega su slavine glavnog prestoničkog putničkog čvora ostale suve. Izuzetno otežani uslovi za rad naveli su rukovodstvo BAS da razmišlja o potpunoj obustavi rada u ponedeljak od 15.00, ali se od tog odustalo, jer su nadležni iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" kvar popravili, a voda je stigla u ponedeljak po podne.

Prema rečima šefa odeljenja za investicije Aleksandre Maksimović, bez vode na peronima, ali i u službenim prostorijama, toaletima nije bilo nimalo lako tokom prethodna tri dana.

- I za putnike, ali i za naše osoblje bilo je veoma kritično bez vode, pogotovo tokom vikenda - kaže, za "Novosti", Maksimovićeva. - Subotom ljudi odlaze iz grada, dok se nedeljom vraćaju, i ta dva dana uz petak su najfrekventniji tokom nedelje. Apelujemo na nadležne da, kada se dese ovakvi kvarovi, autobusku stanicu smatraju prioritetnom, zbog velikog protoka ljudi. Pogotovo sada dok traje pandemija virusa korona, kada čistoća mora da bude na besprekornom nivou. Angažovali smo cisterne da bismo mogli da peremo perone i uredimo sanitarne čvorove.

Od ideje da rad BAS bude obustavljen u ponedeljak tokom popodnevnih časova, odustalo se zbog obećanja "Vodovoda". Kako nam je rečeno iz ovog komunalnog preduzeća, njihove ekipe su tokom celog dana popravljale kvar u Karađorđevoj ulici.

- Kako je kvar koji se u subotu dogodio na Savskom trgu ugrožavao gradilište i tamošnje radove, nadležne ekipe su pristupile njegovom hitnom otklanjanju, isključenju dela postojećeg navedenog cevovoda, kao i prevezivanju novoizvedenog cevovoda - objašnjavaju, za naš list, nadležni iz "Beogradskog vodovoda i kanalizacije". - Tokom radova na sanaciji, dogodio se neplanirani kvar na delu ulične vodovodne mreže sa koje se snabdeva BAS.

S obzirom na to da su u zoni dovodnog cevovoda za BAS izvedeni radovi na popločavanju, a kako se na istoj trasi nalazila znaćajna količina materijala i opreme za predmetno gradilište, nadležne ekipe su radile na izradi nove veze za kompleks BAS, kažu u BVK. Ta nova, posebna veza za beogradsku autobusku ubuduće će da spreči situacije u kojima bi kvar vodovodne mreže na jednom delu ulice ostavio suve slavine u kompleksu BAS, koji neprekidno radi svakog dana u godini.

HIGIJENA

TRI dana bez vode osetili su i vozači autobusa, u delu za servisiranje i održavanje. Tu se vozila pripremaju i čiste za put, ali i uređuju pri povratku sa vožnje. Iako nije bilo lako da bez vode održavaju higijenu unutrašnjosti i spoljašnjosti vozila, snašli su se pomoću obližnje cisterne i dezinfekcionih sredstava.

Pogledajte više