BEZ NOVIH PROJEKATA: Umanjenje iz gradskog budžeta za 2021. godinu pogodio i Čukaricu

G. NOVAKOVIĆ

26. 12. 2020. u 09:20

UMANjENjE sredstava iz budžeta grada za lokalne samouprave u narednoj godini osetiće i Opština Čukarica.

Foto: P. Milošević

Za ovaj deo prestonice predviđeno je oko 167 miliona manje novca nego lane, te će lokalna kasa raspolagati sa malo više od 668 miliona dinara. Ipak, kako su nam rekli nadležni, nema odustajanja od važnih projekata i trudiće se da ulažu u sve oblasti.

Ukupna sredstva kojima će Opština raspolagati iznose skoro 740 miliona. Osim novca dobijenog iz Grada, ovaj lokal ostvaruje prihode od Kulturnog centra "Čukarica", a ima sopstvena sredstva preneta iz godine na izmaku.

- U narednoj godini, Opština Čukarica ne odustaje od planiranih i započetih projekata i trudiće se da podjednako budu zastupljene sve oblasti, od socijalne i dečje zaštite, obrazovanja, brige o starima, kulture i sporta, do uređenja teritorije opštine, u skladu sa nadležnostima - kažu u ovoj lokalnoj samoupravi.

Kako kažu, sredstva će proporcionalno biti smanjena u svim oblastima, kako nijedna sfera ne bi bila zapostavljena. Fokus je na projektima koji su započeti i unapred planirani, a novih predstojeće godine neće biti.

MASOVNI DOGAĐAJI

TOKOM ove godine, Čukarica je odustala od projekata i manifestacija koji su podrazumevali učešće većeg broja ljudi, radi njihove bezbednosti. Tako će izostati "Ulica otvorenog srca", koja se tradicionalno organizuje svakog 1. januara. Osim toga, nije održan ni festival "Letnji dan Matija Ban", kao i odrađen broj planiranih turističko-sportskih i kulturnih manifestacija.

- Cilj je da se kvalitetni projekti, koje već sprovodimo, nastave i realizuju i u postojećim uslovima - napominju u Opštini. - Tako ćemo, kao i tokom ove godine, imati "bebi-pakete" za najmlađe Čukaričana, pomoć u kući gerontodomaćica za starije i zdravstveno ugrožene Čukaričene, koji žive sami, teleasistenciju, uređenje naselja u skladu sa našim nadležnostima i druge aktivnosti.

Podsetimo, na poslednjoj sednici Skupštine grada doneta je odluka da sredstva za gradske opštine budu umanjena za oko 19 milijardi dinara.

Pogledajte više