KREDIT SPASA ZA KALUĐERICU: Grad pregovara sa Evropskom investicionom bankom o izgradnji (FOTO)

J. Gočanin

20. 12. 2020. u 11:09

NAJAVA zamenika gradonačenika Gorana Vesića da se sa Evropskom investicionom bankom vode razgovori o projektu izgradnje kanalizacije u Kaluđerici daje nadu da se nazire rešenje ovog višegodišnjeg problema.

Foto N. Fifić

Iako je tender za idejno rešenje kanalisanja gročanskog naselja raspisan pre tačno dve godine, do izgradnje planiranih 12 kilometara primarne i 105 sekundarne mreže nije došlo. Zbog toga, slivno područje naselja i dalje gravitira ka Kaluđeričkom potoku, koji predstavlja otvoreni fekalni kanal, a osim konstantnih neprijatnih mirisa, stanovnici u poslednje vreme ovde viđaju i pacove.

ČVRSTA OBEĆANjA

- Sa ovim problem su upoznati u upravi Grada Beograda i postoje čvrsta obećanja da će se izraditi planska i projektna dokumentacija za uređenje Kaluđeričkog potoka, kao i izgradnja novog fekalnog kolektora - objašnjavaju, za "Novosti", u GO Grocka.

U GO Grocka rekli su nam da građani u svim svojim dopisima koji se odnose na Kaluđerački potok pominju "otvoreni fekalni kolektor" i zarazne bolesti. Kanalizaciona mreža rađena je bez ikakve planske i projektne dokumentacije, finansirana sredstvima građana, te nije primljena na upravljanje i održavanje kod nadležnih komunalnih preduzeća, već se na mreži održavaju samo povremena zagušenja koje finansira JP za razvoj GO Grocka. Takođe, potok u najvećem delu svog toka nema formiranu katastasku parcelu, tako da spada u rečne tokove sa neuređenim koritom i po pitanju održavanja nije u nadležnost JVP "Beogradvode". Čisti se jedanput godišnje, na različitim delovima toka, u zavisnosti od finansijskih sredstava.

SEKTOR ZOOHIGIJENE

U SEKRETARIJATU za zaštitu životne sredine rekli su nam da je za suzbijanje glodara na javnim površinama nadležan sektor Zoohigijene JKP "Gradska čistoća", te da građani to mogu prijaviti putem mejla ekologija@gradskacistoca.rsili telefona 0800-000-807.

S druge strane, u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju govore da je završena izrada Idejnog rešenja kanalisanja naselja Kaluđerica i da su pred nadležnom službom za katastar nepokretnosti pokrenuti postupci deobe parcela u cilju formiranja građevinske parcele za regulaciju Kaluđeričkog potoka. Po okončanju postupaka u katastru nepokretnosti, planiraće se dalje aktivnosti na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa i izradi tehničke dokumentacije.

POPRAVKA Kvar na "divljoj" mreži, Foto P. Milošević

- Idejnim rešenjem planira se najveći deo sekundarne mreže naselja Kaluđerica i manji deo Leštana, koje gravitira potoku. Takođe, idejno rešenje obrađuje i primarne objekte, kao što su lokalno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za naselje Kaluđerica i deonicu Bolečkog kolektora - rekli su u Direkciji.

 
Pogledajte više