ZGRADE MOGU DO OSAM SPRATOVA: Izmene Plana detaljne regulacije šireg područja uz voždovačku Ulicu vojvode Stepe na javnom uvidu

M. STANOJKOVIĆ

15. 12. 2020. u 11:51

VOŽDOVAC raste u visinu. Izmenama plana detaljne regulacije (PDR) šireg područja uz Ulicu vojvode Stepe, koji je na javnom uvidu, sada je povećana dozvoljena spratnost za izgradnju planiranog stambeno-poslovnog kompleksa maksimalne visine do 32 metra. Kako se navodi u dokumentu, opravdano je povećanje dozvoljene visine kako bi se izjednačili sa ostalim objektima uz Vojvode Stepe.

Centralna voždovačka saobraćajnica

Ove izmene PDR, odnose se na područje između ulica Vojvode Stepe, Borisavljevićeve, Piroćančeve i Bože Jankovića, u blizini kružnog toka Autokomanda. Inicijator izrade ovog dokumenta je preduzeće "Dunav invest" koje je vlasnik dela zemljišta i koje na ovom potezu planira izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa. Prema navodima iz dokumenta, jedan od osnovnih ciljeva izmene i dopune plana je usaglašavanje tipologije izgradnje i urbanističkih parametara definisanih PDR sa parametrima definisanim Planom generalne regulacije.

- Kako se zemljište prema važećem PDR šireg područja uz Ulicu vojvode Stepe nalazi u podzoni C2, prelazni oblik između stanovanja u kompaktnom bloku i individualnog stanovanja u kojoj je dozvoljena maksimalna spratnost prizemlje, četiri sprata, potkrovlje i uvučeni sprat odnosno maksimalna visina venca 16,2 metra - navodi se u izmeni i dopuni PDR. - Ovim planom se vrši usaglašavanje parametara sa planom višeg reda prema kome je u zoni M4, moguće izgradnja objekta u visini do maksimalno 32 metra.

Planirana pretežna namena definisana planom je porodično i višeporodično stanovanje sa kompatibilnim poslovnim sadržajima formirane u dve zone. Od toga je jedna izmena porodičnog stanovanja u višeporodično i druga mešoviti gradski centri u zoni više spratnosti.

- S obzirom na to je predmetna lokacija ugaona, da se nalazi uz Ulicu vojvode Stepe, kao saobraćajnicu prvog reda koja predstavlja tradicionalni centar Voždovca, kao i da je širina ulica velika, postoje elementi koji upućuju da je u ovoj zoni opravdano povećanje dozvoljene visine objekta, odnosno izjednačavanje objekata sa visinom ostalih objekata uz Ulicu vojvode Stepe.

Dokument je na javnom uvidu do kraja godine, pa će zainteresovani moći da se detaljnije upoznaju sa izmenama u zgradi Gradske uprave.

ZANIMLjIVA LOKACIJA ZA INVESTITORE

POSLEDNjIH godina investitorima je sve zanimljivija gradnja višespratnica na ovom potezu Voždovca zbog blizine auto-puta, fakulteta i prateće infrastrukture. U odnosu na još neporušene udžerice, višespratnice i postojeći objekti su u neskladu sa gabaritom i arhitekturom.

Pogledajte više