ZIMA TERA ČAMCE SA REKA: Lučka kapetanija apeluje na vlasnike plutajućih objekata da preduzmu bezbednosne mere

S. V.

08. 12. 2020. u 07:51

BEOGRADSKA Lučka kapetanija, zbog zimskog perioda i moguće pojave leda na rekama, poziva starešine plovila, nautičke klubove, vlasnike čamaca i plutajućih objekata kao i ostale učesnike u vodnom saobraćaju da do 15. decembra preduzmu neophodne mere, zbog bezbednosti unutrašnje plovidbe.

Upozorenje se odnosi i na vlasnike splav-kućica

Kako bi se sprečilo ugrožavanje ljudskih života, prirode i materijalnih dobara, vlasnici ugostiteljskih plutajućih objekata, sportskih klubova i privezišta za čamce, treba da ojačaju i povećaju broj odbojnika, sidrenih uređaja, užadi za privezivanje i upornih tački na objektu i obali. To važi i za one koji imaju splav - kućice za odmor i rekreaciju.

- Osim toga, pozivamo vlasnike da uklone svoja mala plovila - čamce, plutajuće i druge objekte sa plovnog puta i da ih smeste u zimska skloništa, s obzirom na posledice koje mogu proisteći usled uklanjanja plovidbenih oznaka i pojave nepovoljnih hidrometeoroloških uslova - navodi se u saopštenju. - Lučka kapetanija Beograd će, u okviru svoje nadležnosti, nalagati postupke i radnje propisane zakonom i običajima u plovidbi. Prema potrebi, izdavaće se dodatna uputstva u skladu sa hidrološkim prognozama.

Takođe, svi vlasnici plutajućih objekata na prestoničkim rekama, bilo da su oni namenjeni za ugostiteljstvo, sport ili slobodno vreme, dužni su da obavljaju neprekidan nadzor nad bezbednošću svojih lokala na vodi, ili da organizuju dežurstva stručnih lica kako bi se izbegla šteta po ljude ili imovinu.

POPISANO 319 SPLAVOVA

DUŽ uređene obale Save i Dunava nalazi se ukupno 319 splavova koji rade kao ugostiteljski objekti, što su rezultati popisa koji je tokom leta obavio Sekretarijat za privredu, a kojim su obuhvatili uže gradsko jezgro na kojem su smešteni plutajući objekti. Tačnije, na spisku su splavovi koji se nalaze na uređenoj levoj obali reke Save na Novom Beogradu u blizini naselja "Dr Ivan Ribar", prostoru oko Ušća i desnoj obali u blizini Mosta na Adi na Čukarici.

Pogledajte više