NOVI NADVOŽNJAK PREKO 4 KOLOSEKA: Grad raspisao tender za gradnju pružnog prelaza u Batajnici, otvaranje ponuda 13. januara

S. B. M.

07. 12. 2020. u 08:12

GRAD Beograd raspisao je juče javnu nabavku za izgradnju nadvožnjaka u Batajnici na železničkoj pruzi. To koliko je ovaj projekat važan, prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, najbolje znaju žitelji ovog dela prestonice.

Rok za izgradnju je 300 dana od uvođenja izvođača u posao

Betonski nadvožnjak biće dug oko 285 metara, širok 12,5 metara, i predviđeno je da premosti prelaz preko četiri koloseka brze pruge i prelaz preko saobraćajnica u naselju. Nadvožnjak će biti lociran na oko 400 metara severno od postojećeg pružnog prelaza.

- Izgradnjom brze pruge, zbog brzine kojim idu novi vozovi, postojeći pružni prelazi moraju da se ukinu. Ovaj prelaz u Batajnici je i pre rekonstrukcije pruge, dok su vozovi išli sporije, bio veliki bezbednosni i saobraćajni problem. Izgradnjom nadvožnjaka potpuno će se razdvojiti drumski i železnički saobraćaj i time obezbediti puna protočnost za oba vida saobraćaja i značajno podići nivo bezbednost - rekao je Vesić.

Zajedno sa nadvožnjakom, ovim projektom obuhvaćene su rekonstrukcija i izgradnja više od 1.400 metara okolnih saobraćajnica. Otvaranje ponuda je 13. januara.

Rok za izgradnju je 300 dana od uvođenja izvođača u posao, što znači da bi nadvožnjak trebalo da bude u funkciji do kraja 2021. godine.

VRTIĆ U ZGRADI OPŠTINE VRAČAR

GRAD je juče raspisao i tender za rekonstrukciju aneks zgrade gradske Opštine Vračar, na uglu Njegoševe i Kursuline, koji će biti pretvoren u vrtić, o čemu su "Novosti" već pisale. Prema rečima Gorana Vesića, posle 15. januara će biti izabran izvođač koji će da adaptira prostora u roku od 180 dana.

- Do jeseni naredne godine u zgradi Opštine Vračar počeće da radi novi vrtić, u koji će ići oko 300 mališana - kaže Vesić.

Pogledajte više