OD KAFEDŽIJA POLA KIRIJE: Grad bi trebalo da umanji cene zakupa poslovnog prostora ugostiteljima

M. S.

03. 12. 2020. u 09:33

UGOSTITELjI koji posluju u lokalima u vlasništvu Grada dobiće umanjene kirije za 50 odsto za decembar i januar.

Foto N. Karlić

Kako je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, odluka o ovoj pomoći biće doneta u narednim danima. Iz gradske kase, prema najavama, u ove svrhe biće izdvojeno oko 350.000 evra.

JUL I AVGUST 

GRAD Beograd je ovu meru već sproveo tokom leta. Tada je doneta odluka da se kirije svim zakupcima poslovnog prostora umanje za period jul i avgust. 

- To će biti naša pomoć ugostiteljima tokom epidemije virusa korona kako bi mogli da isplaćuju makar minimalne plate svojim zaposlenima i kako ne bi ostali bez posla - rekao je Vesić.

- Od 24. novembra im je ograničeno radno vreme do 18.00, a upravo posle tog vremena ostvaruju između 60 i 70 odsto prometa zbog čega je Grad Beograd razmatrao šta može da uradi kako bi im pomogao. Ipak, mnoge kafedžije lokale zakupljuju od privatnih vlasnika, pa mogu da zavise samo od lične volje zakupodavaca.

- Apelujemo na privatne vlasnike kod kojih su ugostitelji u zakupu da im, takođe, smanje kirije, jer je bolje da na taj način pomognu zakupcima kako bi i dalje mogli da nastave da plaćaju kirije i rade - istakao je Vesić.

Radno vreme kafića i restorana biće dodatno skraćeno ako Vlada Srbije na današnjoj sednici bude usvojila odluku da se ugostiteljski objekti zatvaraju radnim danima posle 17.00, a da vikendom potpuno obustave rad. 

Pogledajte više