IDU U BORAVAK, UČE KOD KUĆE? Novi režim za decu sa posebnim potrebama u OŠ "Anton Skala"

B. Borisavljević

02. 12. 2020. u 08:53

UČENICI Osnovne škole za decu sa posebnim potrebama "Anton Skala" će se, posle dvodnevne pauze, vratiti danas u produženi boravak od 8.00 do 14.00 časova, a nastavu će imati onlajn!

Obrazovna ustanova u Zemunu /Foto Ž. Knežević

Nastavnici će materijale za rad dostavljati roditeljima koji će, posle povratka mališana iz škole, sa njima učiti lekcije kod kuće?! O novom režimu "rada" roditelje su juče u poslepodnevnim satima obavestile razredne starešine. Kako nam je rekla Nataša Selić Stanković, direktorka škole, naredba ministra prosvete je da boravak mora da radi.

Kao što su "Novosti" pisale, roditelji su obavešteni da i mlađi razredi od ponedeljka prelaze na onlajn nastavu, iako njihovi vršnjaci u ostalim školama časove imaju u učionicima. Odluku je donela direktorka, bez konsultacija sa Savetom roditelja i odlučivanja Školskog odbora. Nezadovoljni roditelji su se obratili ministru prosvete, koji je rekao da se mora poštovati procedura, odnosno da odluku donosi Školski odbor, uz saglasnost predstavnika roditelja.

- Nama je Uredbom Vlade Srbije naloženo da pređemo na onlajn. Ako krizni štab kaže da je situacija u Beogradu katastrofalna, nemam razloga da u to ne verujem - kaže Nataša Stanković. - Uredbu je donela država, uredba je "broj jedan" po čemu postupamo. Nama je zdravlje dece i zaposlenih na prvom mestu. Odluku smo dobili u petak popodne i razmotrili. Bio je vikend, nismo imali vremena da sazovemo sve školske organe i pribavimo saglasnosti.

Ona ističe da niko deci sa smetnjama u razvoju nije uskratio pravo na obrazovanje. Procena je Kriznog štaba, dodaje, da se radi o rizičnim grupama, zbog najneposrednijeg kontakta u radu sa decom. U školi nije bilo zaražene dece i zaposlenih, ali ima obelelih u četiri porodice đaka.

- Odluka direktorke da deca mogu da idu u školu i da budu u produženom boravku, a da nemaju časove, besmislena je i predstavlja čisto teranje inata roditeljima, ali i ministru prosvete - kaže za "Novosti" jedan od roditelja. - U uputstvu koje je ministarstvo poslalo naglašeno je da je obavezna odluka Saveta roditelja, potom Školskog odbora, pa stručno mišljenje o epidemiološkim rizicima. Dakle, prvobitna odluka od petka da deca ne idu u školu nelegalna je i trebalo je da nastava bude organizovana čim je taj dokument stigao u školu, a ne da deca već dva dana nisu u učionicama, a evo i treći dan neće imati časove.

Naš sagovornik se pita kako to da je epidemiološki rizik kada imaju nastavu sa po pet-šest učenika u odeljenju, a nije u dnevnom boravku.

ZAŠTITA DECE

ZNAMO da je veće opterećenje roditeljima rad od kuće, nego u školi, a isto je i sa nastavnicima - ističe Stankovićeva. - Nedvosmisleno svako u ovoj školi ima isti stav, da je detetu mesto u školi i da taj vid rada mi podržavamo i najviše volimo. Nije reč ni o čijoj samovolji, situacija u Beogradu je veoma teška, postoje velike šanse da svi zaraze. Štitimo decu, njihove roditelje, zaposlene. Ako se poboljša stanje, mi ćemo se ponovo vratiti u školu.

VEĆINA ZA ONLAJN NASTAVU

RODITELjI su anketirani da se izjasne da li su za onlajn ili za nastavu u učionici. U trenutku pisanja teksta većina se izjasnila za učenje na daljinu, 51 prema 40.

Savet roditelja i Školski odbor će se sastati narednih dana, biće im predočeni rezultati izjašnjavanja roditelja, pa će doneti odluku.

Pogledajte više