KANAL KALOVITA KAO DEPONIJA: Bez izgradnje kanalizacionog sistema nema rešenja za naselje na levoj obali Dunava

A. Z. K.

18. 11. 2020. u 12:16

KANAL Kalovita u Krnjači već mesecima je zatrpan smećem. Trenutno, zbog niskog nivoa Dunava sveža voda ne ulazi u kanale pa ustajala nema gde da otekne.

Kanal Kalovita

Rešenje ovog dugogodišnjeg problema bio bi Banatski kanalizacioni sistem, koji bi prikupljao vodu sa obe strane Zrenjaninskog puta, a raspisivanje tendera najavljeno je za april naredne godine.

Tokom letnjih dana stanovnici leve obale kroz Krnjaču prolaze brzo i sa rukom preko nosa, a kada je temperatura niža manje je i neprijatnih mirisa. Ovakvoj situaciji doprinose i neodgovorni sugrađani koji u kanal "istovaraju" sve ono što im nije potrebno, a neki ispuštaju i kanalizaciju.

Žitelji Krnjače koji stanuju u blizini ovog kanala, kako kažu, naučili su da se bude i odlaze na spavanje uz nesnosan smrad.

Rešenje ovog problema stanovnika Krnjače i svih žitelja duž Zrenjaninskog puta, bila bi izgradnja Banatskog kanalizacionog sistema.

- Duž Zrenjaninca prošle bi kanalizacione cevi koje bi prikupljale fekalne vode sa obe strane puta. Ovaj sistem bi se završavao u Kovilovu, tačnije u Reva bari gde bi se fekalne vode slivale u sistem za preradu vode. Tako bi prestalo i izlivanje fekalija u Dunav, a i popravilo bi se i stanje kanala na levoj obali. Obale kanala čišćene su prethodnih meseci, ali đubre se vrlo lako skupi i stoji u mestu jer nema vode iz Dunava koja bi pročistila kanale - objašnjava Zoran Janković iz Udruženja "Eko-Pančevački rit".

Skupština grada Beograda je usvojila "Strateški plan razvoja sistema vodosnabdevanja i kanalisanja naselja na široj teritoriji grada Beograda - period realizacije 2015-2025."

Kanalizaciona crpna stanica "Krnjača 1" izgrađena je 2016. godine, a kako je tada izjavio Goran Vesić to je bio samo prvi korak u rešavanju problema građana koji žive bez kanalizacije.

IZGRADNjA KANALIZACIJE

U toku su radovi na izgradnji kanalizacije u Krnjači u Bloku braće Marić. Do sada je urađeno 1.200 metara gravitacionog kolektora. Kako nam je rekao Zoran Janković iz "Eko-Pančevački rit" izgradnja kanalizacione mreže je izuzetno značajna, ali sa Banatskim kanalizacionim sistemom problemi žitelja leve obale bili bi prošlost.

Pogledajte više