IZ BUDŽETA PO VOLJI GRAĐANA: Građani do 28. novembra daju predloge za trošenje novca u 2021. godini

M. S.

14. 11. 2020. u 13:22

KAKO će novac iz prestoničke kase biti utrošen u narednoj godini, od danas mogu da predlože Beograđani. Nacrt budžeta Grada za 2021. godinu, koji iznosi 1,65 milijardi evra, dostupan je na sajtu Grada. Građani će do 28. novembra na formularu moći da daju sugestije i primedbe, kako bi se došlo do konačnog plana za raspolaganje novcem.

Foto N. Skenderija

- Kada se završi predlaganje, u narednih sedam dana predlozi će biti razmatrani, objaviće se koji su predlozi prihvaćeni, a nacrt budžeta početkom decembra naći će se pred gradskim odbornicima - navodi se u gradskoj upravi. - Građani će na ovaj način moći da predlože nove parkove, vrtiće ili škole, domove zdravlja, dečja igrališta, kao i sve ono što misle da je važno da se uradi u njihovom kraju. Neki predlozi će se odmah uvrstiti u budžet, neki će biti stavljeni u plan za projektovanje kako bi se realizovali u budućnosti, a oni predlozi za koje Grad Beograd nije nadležan biće prosleđeni drugim institucijama.

Prema nacrtu budžeta, od ukupno 124,5 milijarde dinara, na rashode za saobraćaj otići će oko 43 milijarde dinara, dok će za obrazovanje biti namenjeno oko 24 milijarde dinara. Za zaštitu životne sredine predviđene su četiri milijarde, a za socijalnu zaštitu oko pet milijardi dinara. Za stanovanje je opredeljeno oko 14 milijardi dinara.

Grad planira da u 2021. godini od inostranih banaka uzme kredite u iznosu od 3,36 milijardi dinara za projekte poput Krnjače i izgradnje sekundarne mreže u naselju, nabavke 30 novih tramvaja, rekonstrukcije tramvajskih šina, izgradnje i rekonstrukcije kompleksa Kalenić pijace i izgradnje Linijskog parka.

Kako je ranije istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, neki predlozi će odmah biti uvršteni u budžet, dok će se neki staviti u plan za projektovanje za kasnije.

Zahvaljujući ovom budžetu, prema Vesićevim rečima, započeće priširenje linije BG voza prema Surčinu i Obrenovcu, završiće se obilaznica oko Beograda, a biće nabavljeno i 110 autobusa na gas i izgrađeno 11 novih vrtića.

DVA PUTA KORIGOVAN

BUDžET za 2020. godinu, kada je usvojen krajem prošle godine, iznosio je oko 143 milijardi dinara. Nakon što je proglašena pandemija virusa korona, gradska kasa je srezana u aprilu, a potom za još 20 odsto u septembru.

Pogledajte više