VIDIKOVAC ZA LEPŠI POGLED: Završena rekonstrukcija Sahat i Barokne kapije na Kalemegdanu

Foto Beogradska tvrđava

11. 11. 2020. u 09:42

POSLE radova na rekonstrukciji i revitalizaciji kompleksa Sahat i Barokne kapije na Kalemegdanu, posetioci će na raspolaganju imati galeriju i vidikovac, odakle će se pružati pogled na Gornji grad.

Foto Beogradska tvrđava

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, još nije preciziran tačan datum otvaranja, ali JP "Beogradska tvrđava" već je pripremilo izložbu koja će, kada bude postavljena u novom prostoru, sugrađane i turiste upoznati sa istorijom i radovima na ovom kompleksu.

Tokom prethodnih meseci završeni su veoma značajni i obimni radovi na jednom od najatraktivnijih delova Kalemegdana. Osim prostora nekadašnje Galerije Beogradske tvrđave, koja je imala veliki centralni deo i dva manja bočna, posetiocima će biti dostupna još jedna, novoformirana prostorija, površine 48 kvadrata i visine oko šest metara. S obzirom na visinu, nad jednim delom prostorije izgrađena je galerija, što dodatno doprinosi atraktivnosti prostora i pruža poseban doživljaj sugrađanima i turistima.

Prema rečima direktorke JP "Beogradska tvrđava" Marije Reljić, na ovaj način se čuva spomenik kulture od izuzetnog značaja, što doprinosi njegovoj popularizaciji.

- Konzervatorsko-restauratorski radovi na samom objektu su u potpunosti završeni, kao i najveći deo enterijerskog uređenja, a izložba će biti pripremljena u narednih mesec dana - kaže, za "Novosti", direktorka Reljić. - Pratimo epidemiološku situaciju i striktno poštujemo sve mere, a od toga zavisi i datum otvaranja novog, vizitorskog centra na Beogradskoj tvrđavi.

Revitalizovane, nove prostorije priključene su prostoru nekadašnje Galerije i zajedno čine ukupnu površinu od oko 300 kvadrata. Nad prostorom Sahat-kapije izgrađen je i plato, kojim je unutrašnjost objekta zaštićena od atmosferskih padavina. Time je i prilaz Sahat-kuli lakši i uređeniji. Plato je ograđen zaštitnom ogradom i posetiocima pruža drugačiji pogled na prostor Gornjeg grada Beogradske tvrđave.

ZA OBNOVU 43 MILIONA DINARA

PROJEKAT za rekonstrukciju kompleksa Barokne i Sahat-kapije izradilo je preduzeće "IntelLinea", a izvođač radova je firma "Koto". Investitor je JP "Beogradska tvrđava", koje je u obnovu uložilo 43,5 miliona dinara bez PDV.

Pogledajte više