KUPUS "NA VELIKO" KOŠTA 35 DINARA: Na Zelenim pijacama i oko njih najviše se prodaje povrće za turšiju

J. Gočanin

07. 11. 2020. u 13:10

NAJTRAŽENIJE povrće na gradskim pijacama tokom nedelje, a naročito pred vikend, bio je kupus, čija je cena od 40 do 50 dinara po kilogramu.

Foto V. N.

Međutim, zakupci tezge, kupcima koji "uzimaju na više" spuštaju cenu na 30 ili 35 dinara po kilogramu, u zavisnosti od veličine glavice., mada se bolje prodaju one sitnije. U ponudi je i kupus koji je već ukiseljen, a cena takve glavice je 100 dinara.

- Priprema kiselog kupusa jedna je od stavki koje se u ovom periodu nalaze na dnevnom redu domaćica koje spremaju zimnicu. Kupus smo skoro rasprodali, a dajemo "akcijsku" cenu da bismo prodali ostatak dok ne propadne - govori prodavac na Bajlonijevoj pijaci.

Traženi su i karfiol čija je cena 60 dinara, krastavčići od 100, kao i brokoli koji staje od 140 do 200.

CENE

KROMPIR     80
CVEKLA     100
KARFIOL     60
KUPUS     40 - 50
JABUKA     50 - 80
KRUŠKA     100 - 120
MANDARINA 130
NARANDžA     180

Na tezgama se nalaze i kriške bundeve, a prodaju se na kilogram i po ceni od 80 dinara.
Glavica zelene salate košta 60 dinara, rotkvice 50, dok je paradajz, i dalje, od 80 do 170.
Za tikvice treba izdvojiti od 150 do 180 dinara po kilogramu, za šargarepu 80, a zelenu papriku 150. U ponudi je i vezica mladog luka za 50 dinara, kilogram crnog luka za 40, a praziluka za 100.

Na prestoničkim pijacama ne miruju ni cene voća, odnosno citrusa koji su najtraženiji u ovo doba godine. Nar je 200 dinara, kao i kilogram kivija. Mandarine su 130, pomorandže 180, a limun 130 dinara. Kilogram dunje košta 120, dok za banane treba izdvojiti 80 dinara.

Najskuplji su ubedljivo avokado, čija je cena 700 dinara, i limeta - 600 dinara.

TEGLE AJVARA I DžEMOVA

SVOJE mesto na tezgama tržnica zauzele su i tegle ajvara, koji u proseku košta 600 dinara, kao i raznih domaćih džemova, za koje treba izdvojiti oko 300 dinara.

Pogledajte više