RASKID UGOVORA ZBOG NEMARA? Nadležni nezadovoljni na koji način napreduju radovi na rekonstrukciji Zemunske gimnazije

B. B.

29. 10. 2020. u 07:44

UKOLIKO izvođač radova na rekonstrukciji Zemunske gimnazije ne bude poštovao rokove, ugovor će biti raskinut, upozorio je Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, koji je, nenajavljeno, sa direktorom škole Milošem Bjelanovićem obišao gradilište. Gak je istakao da nije zadovoljan brzinom napredovanja radova, kao i malim brojem radnika na terenu.

Građevinci će morati da se bore za poslove

Kompletna rekonstrukcija ove obrazovne ustanove je počela u aprilu, a rok za završtak radova je do februara sledeće godine, tako da bi đaci u drugom polugodištu trebalo da se vrate u školu. Radi se kompletno sređivanje enterijera i eksterijera, a vrednost radova je veća od 370 miliona dinara.

- Nažalost, nisam zadovoljan brzinom izvođenja radova - rekao je Gak. - Tolerantan sam za sve probleme koji prate svako gradilište i koji su očekivani, ali nema opravdanja za mali broj radnika na terenu niti za nedostatak svesti da su, kada se obnavljaju škole, prioriteti ozbiljnost izvođača i brzina izvođenja radova, jer deca za to vreme moraju da budu izmeštena u druge škole.

Gak je razgovarao sa predstavnicima izvođača radova i nadzora i upozorio ih na rokove koji moraju da se poštuju.

- U suprotnom, uvek postoji raskid ugovora. Međutim, nikome to nije u interesu, jer je najvažnije da se posao dobro, kvalitetno i brzo završi - istakao je Gak.

On je dodao da je ogroman broj gradilišta u školama ohrabrio građevinske kompanije da se bore za poslove, što je dobro, i ujedno im poručio da će posla biti samo za one koji rade profesionalno i poštuju rokove, jer deca ne smeju da čekaju.

PODSTANARI U ČETIRI ŠKOLE

RADOVE finansira Kancelarija za javna ulaganja. Zemunski gimnazijalci, njih 1.300, trenutno su "podstanari" u osnovnim školama "Petar Kočić", "Sutjeska", "Nadežda Petrović" i "Marko Orešković". Kompletna škola je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sve se radi pod konzervatorskim nadzorom.

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu je nastavio da ulaže novac u sređivanje školskih zgrada. Za radove na sanaciji osam školskih objekata, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu izdvojio je 153,9 miliona dinara.

Pogledajte više