IZ KASE POMOĆ ZA 208 RATARA: Predlog odluke o dodeli novca za nabavku mehanizacije

G. N.

12. 10. 2020. u 14:20

POSLE Odluke o dodeli podsticajnih sredstava za poljoprivrednike, u oblasti voćarstva i povrtarstva, pčelarstva i stočarstva, na red su došla i ona registrovana gazdinstva koja su konkurisala za nabavku mehanizacije.

Foto Tanjug

Sekretarijat za privredu grada Beograda objavio je predlog odluke, po kojoj će finansijsku pomoć dobiti njih 208, koji se uklapaju u nešto više od 113 miliona dinara, koliko je opredeljeno za ove namene.

Za nabavku traktora ili poljoprivrednih priključnih mašina Sekretarijat za privredu obezbedio je najviše novca. Kako piše u predlogu odluke, posle provere pristigle dokumentacije, komisija je utvrdila listu podnosilaca prijava koji ispunjavaju uslove za dodelu podsticajnih sredstava. Njih je 918, ali novca će biti samo za 208, budući da ukupna suma znatno premašuje ustanovljeni budžet.

- Protiv predloga odluke može se dostaviti prigovor komisiji u roku od tri dana od dana objavljivanja predloga na zvaničnoj internet stranici Grada Beograda, kao i na oglasnoj tabli Gradske uprave - stoji u dokumentu.

VEĆ OPREDELjENO 76 MILIONA

SEKRETARIJAT za privredu dodeljuje pomoć u iznosu od 80 odsto od predračuna koji je dostavljen pri prijavljivanju. Za oblasti voćarstva i povrtarstva, stočarstva i pčelarstva iz gradskog budžeta već je izdvojeno nešto više od 76 miliona dinara.

Za subvencionisanje nabavke mašina, krajem februara bilo je opredeljeno čak 130 miliona dinara. Međutim, posle uvođenja vanrednog stanja, konkurs je stopiran, a kasnije je usledio i rebalans budžeta Grada. Zbog toga su sredstva za bespovratnu finansijsku podršku umanjena.

Inače, za druge grane poljoprivrede, koje su obuhvaćene za dodelu subvencija, već je utvrđeno da 372 registrovana poljoprivredna gazdinstva imaju pravo na bespovratna novčana sredstva. Među njima je najveći broj pčelara, 260. Slede voćari i povrtari, kojih ima 73, dok je 39 gazdinstva tražilo subvencije u oblasti stočarstva.

Pogledajte više