NOVI BOJLERI POSLE 40 GODINA: U Protekle dve godine grad uložio više od dva miliona u šest dečjih odmarališta

B. B.

12. 10. 2020. u 11:25

POSLE više od 40 godina od postavljanja sistema za snabdevanje toplom vodom u dečjem odmaralištu "Mitrovac" na Tari, kojim upravlja Centar dečjih letovališta (CDL), zamenjeni su dotrajali bojleri, čime je omogućeno nesmetano snabdevanje toplom vodom svih sedam paviljona.

Foto promo

Od 1979. godine, kada su i instalirani stari bojleri, nije ulagano u njihovo održavanje.
Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak je podsetio da je početkom godine kompletno renoviran Centralni paviljon na Tari, te da je u protekle dve godine u svih šest objekata CDL-a uloženo više od sto miliona dinara.

- Kupovinu dva bojlera kapaciteta po 5.000 litara finansirao je Sekretarijat - rekao je Gak. - Ovo je nastavak ulaganja u objekte CDL-a, u kojima je do sada organizovano boravilo više od dva miliona dece iz cele Srbije. Imamo velike planove za dalji razvoj CDL-a, a deo smo već ostvarili renoviranjem nekoliko paviljona.

LIČNA KARTA

Centar dečjih letovališta u svom sastavu ima šest dečjih odmarališta - "Mitrovac" na Tari, "Bukulja" u Aranđelovcu, "Rudnik" na Rudniku, "Stanišinci" na Goču, te odmarališta "Stevan Filipović" na Divčibarama i "Šuplja stena" na Avali. Kapacitet objekata CDL-a je oko 1.500 mesta ukupno, a njihova najveća prednost je što su namenjeni organizovanom boravku dece, te su pre svega pogodni za porodice sa decom koje žele da odmor provedu u prirodi.

Prema rečima Tanje Santrač, direktorke CDL-a, višemilionska ulaganja u Centar su donela preporod. Dobit u 2019. godini je bila četiri puta veća u odnosu na 2018. godinu, budući da je CDL ostvario profit od 13,6 miliona dinara.

- Povećani su i prihodi, povećana je popunjenost kapaciteta za 15 odsto u prošloj godini, a uz to su racionalizacijom poslovanja smanjeni rashodi - navela je Santračeva. - U ovoj godini trendove diktira epidemija virusa korona, ali su ovo dugoročna ulaganja koja će pomoći da lakše prevaziđemo ekonomske posledice pandemije.

Pogledajte više