"GETO" U ZEMUNU: Provalili u zgrade, pokrali ih i uništili - nerealni prizori u ovom delu Beograda (FOTO)

S. Vidačković

08. 10. 2020. u 11:20

NASELjE koje izgleda kao geto, obijeni i pokradeni stanovi, išarane fasade, smeće i prljavština oko zgrada, najkraće opisuju život unutar bloka socijalnih stanova u Ulici Dušana Mađarčića Korčagina u zemunskom naselju Kamendin.

Foto Ž. Knežević

Za katastrofalno stanje objekata sagrađenih 2003. godine, koji su bili namenjeni za zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica, ali i nebezbednih uslova za život, nema nadležnih, niti se nazire rešenje. Prema rečima ogorčenih stanara koji imaju pravo korišćenja socijalnih stanova, u veliki broj ovih zgrada prvo su provalili pojedinci, posle čega su se u njih nelegalno uselile čitave romske porodice.

Očajna grupa žitelja Kamendina obraćala se gradskim službama, kao i najvišim državnim institucijama, ali odgovora nije bilo. Kako su nam rekli, osim što su nelegalno useljene romske porodice svojim načinom života narušile izgled celog bloka, neprestano remete javni red i mir, zbog čega je gotovo svakodnevno neophodna intervencija policije.

- Samo u jednom ulazu na broju 147 u Ulici Dušana Mađarčića Korčagina, provaljeni su i nezakonito zaposednuti stanovi, posle čega su devastirani - pričaju meštani ovog bloka.

RUGLO U Naselju se ne vodi računa o higijeni, Foto Ž. Knežević

- Situacija nije bolja ni na ulazu 149. U toj zgradi postoji deset stanova, od kojih su sedam u rukama provalnika, van svoje osnovne namene i funkcije. Tako je, nažalost, i u ulazima 153, 135, 143, gde je obijen i nelegalno useljen svaki treći stan, a provalnici godinama terorišu legalne stanare. Zgrade su bez elektronskih brava koje su iščupane, ne postoji spisak stanara, kao ni kućni red. Vešernice su uzurpirane, šupe obijene i pokradene, a zajedničke prostorije pretvorene u deponije. Problematične porodice zaposele su po dva, tri, četiri i više stanova. Da li verujete da je to moguće u 21. veku, na teritoriji Beograda?

PROBLEM Zgrada u kojoj su uzurpirani stanovi, Foto Ž. Knežević

Prema rečima naših sagovornika, pripadnici tih porodica i danju i noću puštaju glasnu muziku, kroz usku ulicu brzo voze automobile, zbog čega policija često dolazi.
Reporteri "Novosti" uverili su se da su naši sagovornici u velikom problemu. Zgrade koje su bespravno zaposednute su u lošem stanju, neodržavane i prljave. Đubre, stara odeća, tepisi "krase" delove između zgrada gde je trebalo da bude zelena oaza sa klupama.

NOVO NASELjE BEZ STANARA

PREKOPUTA ovog bloka, nalaze se nove zgrade sa više od 1.000 stanova, koje je Grad još 2011. godine namenio za zaposlene u javnim službama i mladim bračnim parovima na teritoriji prestonice. U te stanove nikada se niko nije uselio, ali su žitelji obližnjeg naselja iz njih izneli gotovo sve - bojlere, sanitarije, radijatore. Lomili su prozore i stakla, a šteta do danas nije sanirana.

Foto Ž. Knežević

Iako smo u Kamendinu bili usred dana, videli smo pripadnike Intervente policije kako razgovaraju sa bahatim vozačem koji je u svom automobilu marke BMW divljao oko bloka.
Provalnici se, kako saznajemo, sami i nelegalno kače na elektrodistributivnu mrežu, zbog čega ostatak naselja opravdano strahuje od požara. Pre nekoliko godina, na prvom spratu u ulazu 147 u potpunosti je izgoreo zaposednuti stan, a posledice tog požara do danas nisu sanirane. Zidovi su ugljenisani, prozora i vrata nema i to je verovatno jedini nenaseljen prostor u ovim socijalnim zgradama.

Foto Ž. Knežević

- Zahtevamo da se provalnici, ali i druge problematične porodice hitno isele - vape očajni ljudi. - Zgrade moraju biti stavljene pod nadzor, a provaljeni i devastirani stanovi da se zapečate dok se ne privedu svojoj osnovnoj nameni. Molimo nadležne da reaguju, da nam omoguće normalan, pristojan i bezbedan život.

Iz Gradske uprave nismo dobili odgovore na pitanja da li su nadležni izlazili na ovu lokaciju, kao ni na koji način ovaj veliki problem može biti rešen.

Pogledajte više