SELU DAJU 76 MILIONA DINARA : Objavljena odluka o dodeli novca prestoničkim voćarima, povrtarima, stočarima i pčelarima

G. NOVAKOVIĆ

27. 09. 2020. u 00:39

SEKRETARIJAT za privredu objavio je Odluku o dodeli podsticajnih sredstava u oblasti voćarstva i povrtarstva, stočarstva i pčelarstva.

Foto Ž. Knežević

Za ovu namenu iz gradskog budžeta biće izdvojeno nešto više od 76 miliona dinara. Koliko će još biti opredeljeno za nabavku poljoprivrednih mašina, znaće se u narednom periodu, budući da je u toku provera pristigle dokumentacije.

Kako nam je rekla Biljana Šuka, načelnica odeljenja u sektoru za poljoprivredu, ove godine se mnogo registrovanih gazdinstava prijavilo za subvencije. Ispravne prijave koje su stigle na adresu Sekretarijata pre vanrednog stanja, kada je konkurs pokrenut, takođe su bile važeće.

- Sekretarijat dodeljuje pomoć u iznosu od 80 odsto od predračuna koji je dostavljen pri prijavljivanju - objašnjava Šuka. - Međutim, pomoć ne može preći maksimalni iznos koji je predviđen, pa je tako za neke oblasti dodeljeno manje novca nego što je isprva namenjeno.

UMANjEN BUDžET

KONKURS za dodelu sredstava bio je pokrenut neposredno pred početak vanrednog stanja. Tada je prvobitno bilo opredeljeno rekordnih 240 miliona dinara za ovu namenu, međutim, situacija sa virusom korona umešala je prste, te je budžet smanjen. Poljoprivrednicima je ukupno na raspolaganju 193.510 miliona dinara.

Primera radi, poljoprivrednici koji su aplicirali za nabavku steonih junica, priplodnih ovaca ili koza, za muzilice ili mešalice za pripremu stočne hrane, ukupno će dobiti nešto više od osam miliona dinara, od 10 miliona, koliko je izdvojeno iz gradske kase. Isto tako, od izdvojenih 40 miliona za voćare i povrtare, ostaće višak u budžetu od oko dva miliona dinara. Beogradski pčelari su se, s druge strane, uklopili u opredeljena sredstva, odnosno 30 miliona dinara.

ULAGANjE Pčelarstvo je grana u usponu, Foto Tanjug

Nakon detaljne provere dostavljene dokumentacije, u nadležnom Sekretarijatu utvrđeno je da 372 registrovana poljoprivredna gazdinstva imaju pravo na bespovratna finansijska sredstva. Među njima je najveći broj pčelara, 260. Slede voćari i povrtari kojih ima 73, dok je 39 gazdinstva tražilo subvencije u oblasti stočarstva.

Ostaje da se utvrdi ko će imati priliku da uz pomoć Grada, od izdvojenih 113 miliona dinara, nabavi i poljoprivredne mašine.

Prema proceduri, podnosilac prijave je dužan da u roku od 45 do 60 dana, nabavi opremu i Sekretarijatu za privredu dostavi dokumentaciju u skladu sa Javnim pozivom. Nakon toga će biti zaključen ugovor sa korisnikom podsticajnih sredstava, kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze.
 

Pogledajte više