NAJPRE 150.000 EVRA, PA KLJUČ: Budući zakupac u Smederevčevoj zadužbini mora da plati obaveze prethodnika

B. Borisavljević

24. 09. 2020. u 10:55

BUDUĆI zakupac lokala sa podrumom u srcu prestonice, na adresi Terazije 39, pre nego što postane "gazda" moraće da plati više od 150.000 evra duga prethodnog "stanara" na ime neizmirene kirije, kao i za utrošenu a neplaćenu struju.

Foto A. Stevanović

Prostor koji se izdaje nalazi se u zgradi Fondacije Milana Stefanovića Smederevca i supruge Darnike, a od zakupnine se voljom dobrotvora finansiraju nadareni studenti Univerziteta u Beogradu.

Fondacija je nedavno objavila oglas za prikupljanje pisanih ponuda za izdavanje lokala, a prijave se primaju do 7. oktobra. Kako se navodi, "ponuđač koji bude bio izabran da zaključi ugovor o zakupu imaće obavezu da izmiri dug iz prethodnog zakupodavnog odnosa, koji na dan 31. mart 2020. godine iznosi 18.274.519,78 dinara na ime zakupa i oko 250.000 dinara za utrošenu električnu energiju, a precizno će biti utvrđen prilikom zaključenja ugovora o zakupu. Rok za "pokrivanje minusa" je pet godina.

U zakup se daje lokal u prizemlju, površine 249 metara kvadratnih, sa pripadajućim podrumom od 100 kvadrata. Početni iznos zakupnine je 914,17 dinara po kvadratnom metru bez PDV za prizemlje i 457,08 dinara kvadrat za podrum, što na mesečnom niovu iznosi 273.335,83 dinara, bez PDV. Navodi se i da zakupodavac zadržava pravo da poveća početni iznos zakupnine iz oglasa, u zavisnosti od prijavljene delatnosti koja će se obavljati i usklađivanja sa gradskim "cenovnikom" za poslovni prostor.

POKLON IZ 1933. GODINE

ZADUŽBINA je osnovana testamentom od 22. maja 1933. godine, a imovinu čini zdanje na Terazijama 39. Većini Beograđana ova građevina je poznatija pod imenom Zgrada Smederevske banke, koje je dobila zbog filijale Smederevske banke koja se tu neko vreme nalazila, u poslovnom prostoru u prizemlju.

Foto A. Stevanović

Zgrada je sagrađena 1912. godine za potrebe porodice Stefanović, na šest nivoa ukupne površine 2.115 kvadrata. Fasada je izrađena sa bogatim ukrasima u stilu secesije. Rad je arhitekata Isaila Fidinovića i Milorada Ruvidića.

Uz potrebnu dokumentaciju, budući zakupac mora da dostavi i dokaz o uplati depozita u iznosu od 150.000 dinara na račun fondacije koji se, u slučaju da ne bude izabran kao najpovoljniji, vraća u roku od sedam dana od donošenja odluke o izboru. U slučaju da ponuđač koji je izabran odustane od posla, depozit mu neće biti vraćen. Ako sa njim bude zaključen ugovor, uplaćeni novac ostaje na računu do isteka zakupa, kao osnov obezbeđenja za slučaj neplaćenih računa nakon iseljenja.

U lokalu se mogu obavljati sve delatnosti, osim organizovanja igara na sreću, kladionica i onih koji bukom, vibricajama, mirisima, dimom ili na drugi način, ometaju ostale stanare.

Pogledajte više