LJUBIMCI ZAUZELI ZELENE POVRŠINE: "Zelenilo" održava 20 parkova za pse, ali svuda imaju pristup

J. Gočanin

24. 09. 2020. u 16:17

NE uvoditi decu mlađu od osam godina - jedno je od pravila koja važe u parkovima za pse, dok je na malobrojnim dečjim igralištima postavljena tabla "zabranjeno uvođenje pasa".

Foto Tanjug

Ipak, i tamo gde je ima, mali je broj vlasnika koji poštuju istaknuti natpis. Isto je na bilo kojoj zelenoj površini, u parku ili na poljančetu iza zgrade. Mnogobrojni vlasnici ljubimaca bez ikakvog zazora ih izvode i dozvoljavaju im da vrše nuždu gde god životinja poželi, ne mareći što se na istim površinama igraju deca.

Beograđani, kao i mnogobrojni žitelji ostalih gradova, vole ljubimce. To se vidi na svakom koraku. Nema ulice, naselja, ni najmanje zelene površine na kojoj u bilo koje doba dana ne sretamo građane koji na povocu ili bez njega šetaju, uglavnom, pse. Pravila postoje, ali poznato je da ih retko ko poštuje.

- Svi smo svedoci bezobzirnog ponašanja građana koji svoje ljubimce puštaju da se slobodno kreću po javnim parkovima i dečjim igralištima, narušavajući pre svega bezbednost nas i naše dece. O higijeni je suvišno govoriti. Dete ne sme da potrči po travi da ne nagazi na izmet - priča žiteljka Bloka 45. - Malobrojni su i oni koji počiste za svojim ljubimcem, bilo da je to izmet ili smeće koje je njihov pas našao i razvukao po parku. Viđala sam ljude koji na zelenim površinama čak češljaju i šišaju pse.

KAZNE 10.000 DINARA

ODLUKOM o izmenama i dopunama Odluke o držanju i vođenju kućnih ljubimaca iz 2014. godine propisana je novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara za pojedinca koji psa izvodi bez povodnika na javne površine.

Ista visina kazne čeka vlasnike koji odmah ne počiste javnu površinu koju njihov ljubimac na bilo koji način isprlja, ali i za one koji prekrše član 23 koji nalaže da se ljubimac može šetati slobodno samo u parku i na drugoj javnoj zelenoj površini od 22.00 do 9.00 leti, odnosno od 20.00 do 10.00 časova zimi.

Sagovornica iz Borče kaže da u ovom naselju ne postoji park predviđen samo za igru ljubimaca, kao u centru, ali je činjenica da psi mogu slobodno da se kreću po dečjim igralištima i zelenim površinama.

PROPISI Tabla ispred ulaska u park, Foto A. Stevanović

 

Na 20 javnih zelenih površina, u deset centralnih gradskih opština, postoji ograđen prostor predviđen za igru ljubimaca, čije je održavanje u nadležnosti JKP "Zelenilo - Beograd", baš kao i 1.302 dečja igrališta.

Kako su za "Novosti" rekli u ovom preduzeću, građani često šalju zahteve za izgradnju novih "pet zona", a njihovi zaposleni se trude da ih izgrade na svim površinama na kojima postoji raspoloživ prostor za takve sadržaje.

PET-ZONE

PRVI park za pse izgrađen je tokom rekonstrukcije Tašmajdanskog parka 2011. godine. Pet-zone se sastoje od dela površina na kojima su postavljene sprave za dresuru i igru pasa i od dela koji je slobodna travnata površina i služi za istrčavanje ljubimaca. Sadrže i pešačke komunikacijske staze i klupe za odmor vlasnika - govore u JKP "Zelenilo - Beograd".

Konačno, pravila za držanje i vođenje pasa definisana su Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda i njih kontroliše Komunalna milicija i inspekcija.

- Zabranjeno je puštati psa sa povodnika da se slobodno kreću u delu parka i druge javne zelene površine, gde se nalazi uređeno dečje igralište, kao i u delu pod cvetnim zasadom. Ipak, Odlukom je predviđena i mogućnost šetanja pasa na povocu na velikom broju zelenih površina u dozvoljenom vremenskom periodu - kažu u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

Pogledajte više