RUŠENJE BLOKIRANO NA "VIŠEM NIVOU": Ministarstvo građevinarstva poništilo odluku grada o uklanjanju bespravne gradnje u Krunskoj 79

A. VOJINOVIĆ

24. 09. 2020. u 18:58

RUŠENjE bespravno nadograđenog dela zgrade u Krunskoj ulici 79 na Vračaru, koje je još u avgustu trebalo zvanično da počne, nije sprovedeno u delo.

Foto K. Mihajlović

Mašine nisu mogle da sravne sa zemljom nelegalno sagrađena dva sprata, jer je investitor uložio žalbu na rešenje gradskog građevinskog inspektora za uklanjanje nezakonite gradnje. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je poništilo gradsku odluku o rušenju i ovaj predmet vratilo gradskoj građevinskoj inspekciji.

Mnogobrojni žitelji Beograda negoduju zbog nelegalne gradnje u srcu grada. Iako je Gradski sekretarijat za inspekcijske poslove odavno naložio investitoru da ukloni nelegalno sagrađena dva sprata, on se oglušava o naloge gradske uprave. Kako su "Novosti" nedavno pisale, objekat se nalazio na spisku prioriteta Grada za rušenje, što je trebalo da se sprovede u avgustu. Međutim, još jednom je investitor odneo pobedu, a dva sprata i dalje prkose rešenju gradske inspekcije na vrhu zgrade u Krunskoj.

- Kako je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, postupajući po žalbi izjavljenoj na rešenje gradskog građevinskog inspektora kojim se nalaže uklanjanje bespravno izvedenih radova u Krunskoj 79, poništilo navedeni akt, predmet je vraćen građevinskoj inspekciji ovog sekretarijata na ponovni postupak i odlučivanje, te se izvršenje predmetnog rešenja nije moglo sprovesti - objašnjavaju, za naš list, u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

GRADIO I U VANREDNOM STANjU

EPIDEMIJA virusa korona nije sprečila investitora da za vreme vanrednog stanja zbog novonastale situacije nastaviti gradnju. Radnici su sve vreme radili punom parom, a posle ukidanja vanrednog stanja gradska građevinska inspekcija nije evidentirala izvođenje radova u Krunskoj 79 na Vračaru.

Gradska građevinska inspekcija, kako su nam rekli u nadležnom sekretarijatu, redovno kontroliše objekat u Krunskoj 79, a investitor nije nastavio sa izvođenjem građevinskih radova na ovoj adresi.

- Imajući u vidu činjenicu da je predmet vraćen ovom organu na ponovni postupak, on je i dalje u toku - zaključuju za sada u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Gradska opština Vračar investitoru je izdala dozvolu samo za adaptaciju objekta, ali ne i za nadogradnju. Zato je, i prema nalogu inspekcije, gradnja bila obustavljana nekoliko puta, međutim, traka je svaki put bila sklonjena, a radovi nastavljeni, o čemu je naš list pisao. Prema rešenju o adaptaciji, koju je investitor dobio 10. oktobra 2019. godine od Opštine Vračar, mogao je samo da renovira fasadu i da obnovi krov, ali ne i da nadogradi još spratova.

Tehničkom dokumentacijom tada su odobreni radovi na obijanju potklobučenog maltera, krečenju i gletovanju fasade, zameni dotrajalog crepa, zameni horizontalnih i vertikalnih oluka, struganju i lakiranju postojećeg parketa, kao i na sređivanju unutrašnjih zidova i plafona. Međutim, zbog nepoštovanja donetog rešenja o adaptaciji, Odeljenje za građevinske i komunalne poslove GO Vračar poništilo je doneto rešenje o investicionom održavanju objekta.

Pogledajte više