KRSNA SLAVA HRAMA ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE – MALA GOSPOJINA: Bogorodičina crkva u Zemunu slavi 240 godina postojanja

R. Dragović

19. 09. 2020. u 17:51

HRAM Rođenja Presvete Bogorodice u Zemunu, poznatiji kao Bogorodičina crkva, proslaviće u ponedeljak krsnu slavu Malu Gospojinu i obeležiti jubilej – 240. godina postojanja.

Foto: Vikipedia

Tim povodom u nedelju u 17 časova u ovoj zemunskoj crkvi biće održano praznična večernja služba i svečana Duhovna akademija, posvećena velikom prazniku i jubileju hrama.

U ponedeljak, na dan praznika Rođenja Presvete Bogorodice – Malu Gospojinu, u 7.30 časova biće služeno praznično jutrenje i Sveta liturgija. Ovaj svečani i molitveni čin predvodiće patrijarh srpski Irinej.

Sa velikom duhovnom radošću, pozivamo sve naše parohijane, kao i sve vernike iz Beograda da budu naši gosti i uveličaju naše sabranje povodom jubileja i Krsne slave – poručuju iz ovog zemunskog hrama.

Poseban blagoslov vernicima Bogorodičine crkve ove godine doneće dve ikone koje će biti osveštane na dan Slave. Reč je o ikoni Majke božije Jerusalimske i hilandarske Bogorodice Trojeručice. Ove dve relikvije stigle su u Zemun iz Svete carske lavre Hilandara, gde su prenoćile na praznik Velike Gospojine. Ovom činu prisustvovaće, uz poglavara SPC, sveštenstva i iguman manastira Hilandar Metodije.

Foto: Vikipedia

Zemunski hram posvećen prazniku Rođenja Bogorodice ima burnu i bogatu istoriju, a smatra se jednom od najlepših beogradskih crkava. Sagrađen je 1780. godine, a krajem 18. veka dobio je i visoki zvonik na zapadnoj strani. Crkva je podignuta prilozima zemunskih Srba, Grka i Cincara, čijim duhovnim potrebama je bila namenjena i koji su i brinuli o njenom održavanju. Tokom 19. veka ova crkva sa pratećim objektima postaje glavni duhovni, prosvetni i kulturni centar zemunskih Srba, a u njoj je radila i škola, biblioteka i druge prosvetene ustanove.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice jedna je od ugaonih tačaka i sastavni deo starog jezgra današnjeg Zemuna, kao i duhovno središte pravoslavnih vernika ovog dela Beograda.

Pogledajte više